top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

FOTO Hasiči trénovali záchranu topiaceho sa na zamrznutej hladine

Zamrznuté toky, hlavne stojaté sú veľkým lákadlom pre milovníkov korčuľovania, môžu však byť aj veľmi zradným miestom, zvlášť, ak sa podcení hrúbka ľadu. Záchrana topiaceho je tu pritom mimoriadne náročná a pri nesprávnom postupe môže ohroziť aj záchrancu. Aj preto sa profesionálni hasiči stále zdokonaľujú a precvičujú si postup záchrany v reálnych podmienkach. Výborne im na to nedávno poslúžil aj miestny rybník Vengliská.

Po teoretickej príprave, ktorá prebiehala na hasičskej stanici sa tak príslušníci Hasičského a Záchranného zboru (HaZZ) v Starej Ľubovni presunuli na miesto praktického výcviku. „Družstvo bolo ustrojené do suchých povodňových oblekov a pod vedením svojho veliteľa a inštruktora povodňovej záchrannej služby začali príslušníci postupne vykonávať rôzne záchranné postupy, ale aj možnosti istenia sa pri záchrannej činnosti,“ priblížil riaditeľ HaZZ Peter Pazera. Priamo v teréne si tak vyskúšali rôzne modelové situácie, napríklad záchrana osoby jedným či dvoma záchranármi. „Tiež situácie, keď topiaca sa osoba spolupracuje a nespolupracuje, keď sa ľadová plocha prebára alebo osoba je už pod hladinou vody,“ doplnil riaditeľ a pripomenul, že takéto náročné skúšky „nanečisto“ majú obrovský význam pri obnovovaní si praktických i teoretických zručností so zreteľom hlavne na jednoduchú, rýchlu záchranu topiacej sa osoby a bezpečnosť zasahujúcich príslušníkov.

Navyše, po každej vykonanej záchrane osoby z vody s použitím rôznych technických prostriedkov boli inštruktorom rozobraté hlavné pozitíva a negatíva postupu záchranára.

Aj keď v ostatných rokoch neboli zaznamenané v okrese prípady topenia sa na zamrznutej vodnej hladine, záchranné zložky musia byť pripravené aj na takúto alternatívu.









foto: archív HaZZ

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 6 (16. február 2022)

bottom of page