top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Dočkáme sa kvalitnejšieho rádiového vysielania?

RUBRIKA: Mám taký názor: OBČAN


Spomienky na minulosť Staršia generácia si iste dobre pamätá ako v prednovembrovom režime boli rušené západné rozhlasové stanice Rádio Slobodná Európa alebo Hlas Ameriky. Vtedajšiu mládež rozčuľovalo najmä to, že rušený bol aj signál rozhlasových staníc Rádio Monte Carlo, Rádio Luxemburg, ktoré vysielali piesne svetových a európskych hitparád. (Údajne preto, že medzi jednotlivými pesničkami boli nevhodné politické komentáre). Prechádzky okolo námestia koncom 60-tych a v 70-tych rokoch min. stor. (áno, bola to realita, pričom na námestí mali zastávky všetky autobusové linky) a počúvanie populárnej hudby v parku na námestí počas víkendových podvečerov a večerov boli súčasťou vtedajšej ľubovnianskej kultúry. Pohodu však narušovali rozhlasové rušičky alebo výkonné sovietske rozhlasové stanice, ktoré prehlušovali západné, ale aj naše rozhlasové stanice. Neskôr, v 80-tych rokoch sme si ladili televízne prijímače a antény na zachytenie poľského televízneho signálu, lebo poľská televízia vysielala farebný televízny seriál pre deti Smerfy – Šmolkovia a v sobotu večer Nočné kino. Koncom 80-tych rokov nás zaujímali aj udalosti v Poľsku a poľské komentáre politického vývoja v krajinách východného bloku.


Čo máme v ponuke? Dnes však máme opačný problém. Naše stanice v súčasnosti neprehlušujú sovietske stanice, ale poľské rozhlasové. Dokonca aj počas jazdy autom na úseku Plavnica – Ľubotín sa rádiá automaticky prelaďujú na poľské vysielanie. Zachytiť v centrálnej zóne Starej Ľubovne (nemocnica, okresný úrad, okresná prokuratúra, polícia) signál slovenských rozhlasových staníc, na to treba riadnu dávku trpezlivosti. Rádio Krakow, Nowy Sacz, RMFFM, Jedynka, Dvojka, Trojka… Je to neúplný výpočet názvov poľských rozhlasových staníc, ktoré je možné zachytiť v Starej Ľubovni a v jej okolí. Poľské rozhlasové stanice sa nám priam vnucujú. Najlepší signál má Rádio Lumen, ale aj tu treba občas popracovať s potenciometrom. Podľa informácií dostupných na internetových stránkach signál tejto stanice šíri vysielač Stará Ľubovňa – hrad, ktorý má výkon iba 0,5 kW. Pritom signál rozhlasových staníc Rádio Slovensko, Rádio Devín, Rádio FM, Rádio Regina – Východ a Rádio Expres šíri vysielač Kotník (Kolník) o sile 10,0 kW! Veľmi slabý signál má Rádio Regina – východ. Je to stanica, ktorá je najmä staršou generáciou najviac počúvaná. Má zaujímavý program a vysiela aktuálne spravodajstvo o dianí na východnom Slovensku. Veľkú sledovanosť majú národnostné programy a relácie Hráme jubilantom v slovenskom i v rusínskom jazyku. Obdobná situácia, ak nie horšia ako v Starej Ľubovni, je aj v ďalších obciach nášho okresu. No, neustále dolaďovanie rádia (prenosné rádio renomovanej značky, kúpené nie na trhu, ale v kamennom obchode) počas prác v záhrade človeka vie riadne rozčúliť.

Pomôžu poslanci? Priam ironicky pôsobilo to, že zodpovední ministri už viackrát navrhovali zvýšiť koncesionárske poplatky. Klient by však mal, tak ako v obchode, za zaplatenú cenu dostať kvalitný výrobok alebo službu. Včasnosť informácií z rozhlasu má aj branno-bezpečnostný význam, nakoľko krízových situácií v ostatnej dobe pribúda. Občan v takýchto situáciách očakáva nielen aktuálne informácie o vývoji stavu v blízkom aj širšom okolí, ale aj operatívne pokyny najmä z rozhlasu, ktorý je v zložitých podmienkach najdostupnejší. Verím, že naši poslanci NR SR počas pobytu v Bratislave si nájdu trochu času na návštevu budovy obrátenej pyramídy a daný problém vyriešia so zodpovednými zástupcami Slovenského rozhlasu a, ak to bude potrebné aj so zástupcami spoločnosti Towercom, a.s., ktorá je zodpovedná za šírenie televízneho a rozhlasového signálu v oblasti Popradskej kotliny, Horného Spiša a Zamaguria. Predpokladám, že vykonanie nápravy v tejto veci by v dnešnej dobe nemalo byť veľkým technickým a finančne náročným problémom. Štefan Rybovič, st.


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 25 (30. jún 2020) 

bottom of page