top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Cestovanie v čase: Kráľovskú tortu rozkrojili šabľou

Updated: Oct 27, 2023

Na nedávnom jubilejnom Ľubovnianskom jarmoku si mohli všetci prostredníctvom historickej scénky na otvorení pripomenúť významnú udalosť regiónu i mesta Stará Ľubovňa - 100. výročie ružbaššskej kráľovskej svadby.


Predchádzala jej augustová udalosť priamo vo Vyšných Ružbachoch, a to pod záštitou Slovenského veľvyslanectva vo Francúzsku a Poľského veľvyslanectva na Slovensku.


Veľkolepo ako kedysi

Podujatie sa začalo slávnostnou svätou omšou v kostole vo Vyšných Ružbachoch celebrovanou Mons. Andrejom Imrichom, emeritným pomocným biskupom Spišskej diecézy. Slávnosť pokračovala v Bielom dome v miestnych kúpeľoch dvoma premiérami, a to divadelným predstavením „V šťastí i nešťastí, v zdraví aj chorobe...“ – Ružbašská kráľovská svadba, ktorej autorom a režisérom je Peter Karpinský a vystúpením folklórnej speváckej skupiny Ružbašan pod názvom: „Ruzbaske vesele“.

Podujatia sa zúčastnili generálna konzulka Slovenskej republiky v Krakove pani Zlata Šípošová, honorárny konzul Slovenskej republiky v Grenobly Menyhert Kocsis, primátor mesta Stará Ľubovňa Ľuboš Tomko, štatutári kultúrnych a štátnych inštitúcií, potomkovia z rodu Zamoyských, ako aj množstvo krajanov odetých v miestnom slávnostnom kroji a široká verejnosť.

Následne bola prezentovaná tretia kniha Kataríny Chapuis Šutorovej Parížska kráľovská svadba z jej kolekcie publikácií so spoločným názvom Kráľovské svadby na hrade Ľubovňa.

Autorka – rodáčka z Vyšných Ružbách bola súčasne iniciátorkou celej série spomienkových podujatí. Podujatie sa zavŕšilo krájaním monumentálnej kráľovskej svadobnej torty.

A tá stojí za podrobnejšiu zmienku.

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 38, 18. októbra 2023)

Katarína Chapuis Šutorová:
Na žiadnej dobrej svadbe by nemala chýbať svadobná torta a ako by mohla chýbať na tej pravej kráľovskej? Bolo tomu tak aj v prípade Ružbašskej kráľovskej svadby, lebo mladomanželia Karolína Zamoyská a Renier de Bourbon, princ Dvoch Sicílií počas ich svadby vo Vyšných Ružbachoch v roku 1923 mali nie jednu, ale hneď dve kráľovské torty. O prvej, ktorá bola vystavená na svadobnej tabuli pred mladomanželmi, sme písali v Ľubovnianskych novinách už skôr. Dnes si ale povieme viac o tej druhej, z ktorej sa, žiaľ, nezanechala žiadna fotografia. S určitosťou vieme povedať len, že bola čokoládová, že sa krájala a servírovala ako siedmy chod osemchodového svadobného menu a že sa vytvorila jej replika na oslavu 100. výročia Ružbašskej kráľovskej svadby.
Oslovená bola miestna cukrárka Eva Hebanová, aby pripravila monumentálnu kráľovskú tortu. Bola to pre ňu veľká výzva, lebo táto veľmi skúsená cukrárka, takú veľkú a tobôž nie kráľovskú tortu nikdy nepripravovala.

Hotová alchýmia pred pečením
Po naštudovaní dostupného materiálu sa použila metóda zhotovovania monumentálnych tort, a to tak, že patričné poschodia nie sú vyhotovené z cesta, ako to býva pri menších svadobných tortách, ale z polystyrénu, ktorý zároveň umožňuje dobrú stabilitu celku. Zároveň to umožňuje verejnosti ju vzhliadnuť ešte niekoľko týždňov po jej vzniku. Podobne sa to robí aj pri monumentálnych tortách, ktoré vídame na špecializovaných internetových stránkach, pri ktorých nám tečú slinky, lebo si mylne domýšľame, aké musia byť chutné a oni vlastne ani nie sú jedlé. 

1500 marcipánových ružičiek
Prípravy trvali niekoľko týždňov, ale samotné zhotovenie torty zabralo pani Hebanovej a jej kolegyni Dáši Ličákovej skoro týždeň. Nehovoriac o externej pomoci, kde týmto dvom cukrárkam pomohla tretia kolegyňa Zita Gavalová, ktorá trpezlivo pripravila na túto svadobnú tortu viac ako 1500 marcipánových ruží rôznych veľkostí, ktoré tvorili základ ozdôb svadobnej torty. Pre potreby zhotovenia torty sa vytvorila železná konštrukcia s drevenou podložkou, čo umožňuje prepravu a stabilitu torty, vyrezali sa poschodia z polystyrénu. A až tu začala naozajstná práca cukrárky – umelkyne, lebo vytvoriť tak nádhernú a zároveň zložitú monumentálnu kráľovskú tortu nedokáže naozaj každý.
Posúďte sami: replika ružbašskej kráľovskej torty má 8 poschodí, na jej zhotovenie bolo potrebných 37 kíl pravého marcipánu, z toho 7 kíl bolo na vyhotovenie kvetov, lístkov ozdôb a rôznych dekorácií. Výzdoba torty bola premyslená a každý detail má svoju symboliku. Tak ako sa vyššie spomínalo, na ozdobenie torty sa použilo viac ako 1500 ruží rôznej veľkosti od pukov až po veľké ruže, ktoré sú symbolom lásky a oddanosti. 60 použitých konvaliniek znázorňujú čistotu nevesty a na úplnom vrchu torty zapichnutá kytička kvetov pomarančovníka symbolizuje cudnosť, čistotu a plodnosť. Samozrejme, vzhľadom na pôvod mladomanželov nesmeli na torte chýbať burbonovské ľalie a erby mladomanželov.

Symbol kompromisov a nového zväzku
Počas osláv 100. výročia Ružbašskej kráľovskej svadby mala táto torta veľký význam a patričný úspech. Za pomoci umelcov, ktorí stvárnili hlavné úlohy mladomanželov Karolíny a Reniera v premiére divadelného predstavenia, sa slávnostne táto torta rozkrájala. Patrí k tomu rituál, počas ktorého šľachtic za pomoci nevesty prekrojí svadobnú tortu so šabľou. Tento zvyk je symbolom kompromisov, nového spoločného života a zväzku. Po slávnostnom krájaní torty sa zúčastneným ponúkla degustácia pravej čokoládovej torty, ktorú si každý pochvaľoval.
Iba dodáme, že táto monumentálna torta má výšku 1,32 m, celkovú váhu zhruba 60 kg a je stále vystavená pri vstupe do Bieleho domu v Kúpeľoch Vyšné Ružbachy.

Comments


bottom of page