top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Čo so stužkovou slávnosťou?! Maturanti riešia ako ďalej…


Šaty, kaderník, fotograf či maturitné tablo. Končiaci stredoškoláci stoja pred dilemou – čo bude s ich stužkovou slávnosťou. Momentálna situácia s pandémiou im nenahráva, a tak si na oficiálne pripnutie zelenej stužky budú musieť zrejme počkať.


Ako je zvykom, aj tohto roku sa stužkové slávností mali konať najmä v októbri a novembri. Slávnostný večer, keď sa celá trieda zomkne a baví spolu s učiteľmi a rodičmi, je pre mnohých nezabudnuteľný. Vyžaduje si ale niekoľkomesačné prípravy. Študenti si stužkovú slávnosť plánovali vopred a záležitosti s ňou si nenechávali na poslednú chvíľu.


VŠETKO BOLO PRIPRAVENÉ Bratia Cyril a Metod Žemboví z Novej Ľubovne sú maturanti Strednej odbornej školy technickej v Poprade. Ich stužková slávnosť sa mala konať začiatkom novembra v Poprade. „V prvom ročníku sme si založili triedny účet, na ktorý sme vkladali po 70 eur každý rok. Z týchto peňazí sme financovali náklady spojené so stužkovou.

Mali sme už zaplatenú zálohu za miestnosť, kameramana, fotografa aj DJ. Samozrejme, vytlačené sú aj oznámenia a fotky, oblek ešte nie je kúpený… Keďže sme stužkovú presunuli na 16. marec, museli sme všetko vybavovať znova – sálu či fotografa,“ povedal jeden z dvojičiek Metod.





SLÁVNOSTNÉ ŠATY, OBLEKY POČKAJÚ

Aj študenti Cirkevného gymnázia sv. Mikuláša v Starej Ľubovni museli presunúť stužkovú, zatiaľ na január. Už mali zaplatené zálohy za miestnosť, fotografa, kameramana a hudbu.


„Naša stužková sa mala konať 14. novembra. Triedny účet nemáme, ak bolo treba niečo zaplatiť, napríklad zálohy, tak sme si to vyzbierali v triede a následne zaplatili. Oznámenia už máme vybraté, no fotiť sme sa zatiaľ neboli. Väčšina spolužiačok a ani ja, ešte nemáme šaty. Stužkovú a s tým spojené záležitosti sme presunuli na január, nebol s tým problém,“ vyjadrila sa študentka cirkevného gymnázia Kamila Kaletová.



MATURANTI POTREBUJÚ NÁDEJ

Zelená stužka symbolizuje nádej a práve tú teraz potrebujú maturanti. Mnohí majú hlavy v smútku, aby sa pandémia nepodpísala pod úplné zrušenie ich veľkých udalostí. Zatiaľ sa, našťastie, hovorí len o ich presunutí. „Neprekáža mi, že sa stužková presunula, ale bol by som rád, keby sa konala,“ povedal Cyril Žemba. Ako dodal jeho brat, nevyhovuje mu, že životnú slávnosť bude mať až na ďalší rok, radšej by bral, keby bola skôr. „Ale teraz neviem, či nejaká stužková vôbec bude. Ak náhodou nie, tak pôjdeme niekde so spolužiakmi,“ dodal Metod.


OTÁZNIKOV JE VEĽA V týchto dňoch sú stredné školy zatvorené a vyučuje sa elektronicky. „Aj keď teraz máme dištančné vzdelávanie, neznamená to, že sa neučíme a nepripravujeme sa. Denne máme online hodiny. Učitelia nám dané témy vysvetľujú, aj keď možno trochu v obmedzenom režime,“ dodala K. Kaletová, ktorá uvažuje, či stužková slávnosť vôbec bude. Záleží to od situácie a opatrení na Slovensku. O téme sa stále diskutuje a doteraz nie je nič definitívne. „Je to slávnosť celej našej triedy a, myslím si, že je jedno, či bude v novembri alebo v januári. Pochopím to, ak sa nebude môcť konať ani vtedy,“ uzavrela maturantka.

Anna Lazorčáková, foto: archív


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách v č. 39 (20. október 2020) 

bottom of page