top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Čo je modré svetlo a ako sa pred ním chrániť?

Existuje už mnoho výskumov o tom, ako sa modré svetlo podpisuje na kvalite nášho spánku. Lucia Ducárová skúmala vo svojej stredoškolskej odbornej práci jeho účinky na ľudský organizmus. Študentka Cirkevného gymnázia si chcela overiť, aká je situácia medzi jej rovesníkmi.


NESVIETI NAMODRO

Každý svetelný zdroj sa šíri elektromagnetickými vlnami. Dalo by sa povedať, že svetlo sa skladá z veľkého množstva farieb, ktoré vytvárajú akoby dúhu. „Modré svetlo nachádzame všade okolo nás. Aj slnečné lúče vyžarujú modrú zložku, je však pohltená v atmosfére a len malé percento prechádza až na Zem,“ vysvetlila L. Ducárová. Vyžaruje ho napríklad mobil, počítač, tablet, televízia, ale aj žiarovka s chladným tónom svetla. „Používanie týchto zariadení pred spaním ovplyvňuje náš cirkadiánny rytmus, teda striedanie bdenia a spánku. S príchodom noci sa v našom tele začne produkovať hormón melatonín, jeho spúšťačom je tma. Lenže modré svetlo dokáže znížiť a potlačiť tvorbu melatonínu, ktorý človek potrebuje pre dobrý spánok,“ ozrejmila L. Ducárová a doplnila, že nedostatok spánku môže prerásť až do depresie.


ZASPÁVANIE S MOBILOM

Používanie elektroniky pred spaním môže spôsobiť problémy so zaspávaním či časté prebúdzania cez noc. Sprievodným javom je aj únava po prebudení, suché, boľavé oči a dokonca aj bolesť hlavy. „Potvrdilo sa to aj v mojom prieskume, kde som zisťovala vplyv modrého svetla na jednotlivca. Konkrétne som 250-tim respondentom, vo veku 16 - 19 rokov, položila otázku - či sa u nich po používaní mobilu pred spaním objavili príznaky. Až polovica uviedla aspoň jeden z nežiadúcich účinkov,“ zistila L. Ducárová a navyše až 96 percent opýtaných potvrdilo, že pred spánkom trávia čas na mobile, tablete či počítači.


Mladá študentka v práci uviedla aj niekoľko tipov ako sa vyhnúť modrému svetlu. „Pre dištančné vzdelávanie som na počítači strávila niekedy aj osem hodín denne. Bol to pre mňa spočiatku obrovský šok. Pociťovala som bolesti hlavy a moje oči boli unavené. Keďže nosím dioptrické okuliare, zaobstarala som si sklá s filtrom proti modrému svetlu. Taktiež existujú rôzne programy a aplikácie, ktoré ho vedia eliminovať. Filter si možno nastaviť presne na určený čas, kedy sa má zapnúť a vypnúť. Väčšina zariadení však ponúka nočný režim,“ dodala L. Ducárová, ktorá vo svojom voľnom čase rada vyhľadáva zaujímavé informácie o vplyve rôznych faktorov na ľudské zdravie.


foto: L.D., wix

Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 28 (4. august 2021)

bottom of page