top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Čaro jesenných svadieb narušil koronavírus


Tanec v rúškach a maximálne 100 ľudí na svadbe. S týmito opatreniami musia rátať svadobčania od 1. októbra. 


Podpísalo sa 28 000 ľudí Snúbenci pred svadbou zvyknú diskutovať o tom, aké im v svadobný deň vyjde počasie. Mnohí sa preto rozhodnú pre jesenné mesiace, pretože tie bývajú najstabilnejšie. Nikomu pred rokom ani nenapadlo, že sa budeme pasovať s koronavírusom, ktorý sa postaral o vrásky nejednej nevesty.


Podľa nových opatrení bolo na svadbách od začiatku októbra povolených len 30 ľudí. To sa zmenilo po tom, ako sa na internete začala spisovať petícia za ponechanie 150-tich svadobčanov. Podpísalo sa skoro 28 tisíc ľudí. Do rozhodnutia návrhu pandemickej komisie vstúpil aj samotný premiér a zmiernil jej rozhodnutie. Minulý týždeň tak padol verdikt, že na svadbe môže byť 100 hostí.


Do petície sa zapojila aj budúca nevesta, ktorá si svoj veľký deň naplánovala na 10.10.2020. „Mnoho ľudí nám písalo, že na nás myslia a podpísali sa tiež. Záleží nám na tom, aby sme náš svadobný deň prežili podľa našich predstáv a oslávili to spolu s rodinou a priateľmi. Uvedomujeme si však aj riziká. Sústreďujeme sa na to podstatné, že sa ideme vziať a žiť spolu život už ako manželia, bok po boku. A keď si človek uvedomí túto podstatu, potom je už jedno – či tam bude 150, 100 alebo 30 ľudí. Aj keď, musím sa priznať, že je mi to veľmi ľúto,“ povedala Agáta Vyrosteková, ktorá svoj deň chcela pôvodne osláviť so 170-tkou blízkych ľudí.


Mladomanželia nebudú musieť mať rúška cez obrad, ani počas svadobného dňa. „Vôbec sme však neuvažovali nad tým, že svadbu preložíme. Myslím si, že lepší bol prvý variant s tridsiatimi ľuďmi. Bola som zmierená s tým, že pripravíme slávnostný obed. No následne náš premiér prišiel s novým opatrením, tak vo mne skrsla malá nádej. Vedela som si svadbu predstaviť aj s rúškami, ale strašiakom je pre mňa pokuta,“ uviedla budúca nevesta.


Prísne pokuty Podľa nového návrhu musia mať hostia okrem jedenia, pitia a fotenia, rúško nasadené celý čas. Ak by kontrola zistila porušenie nariadenia, pokuta hrozí majiteľovi daného podniku. Ten musí informovať regionálny úrad verejného zdravotníctva o konaní svadobnej hostiny dva dni dopredu. Výška pokuty by mala závisieť od toho, či sa lokalita vyskytuje v rizikovom červenom regióne alebo bezpečnejšom zelenom. Kontrolu dodržiavania hygienických podmienok budú vykonávať hygienici a policajti.


V červených zónach môžu kontroly prebehnúť aj viackrát za noc. Sankcia sa môže vyšplhať až na 20 000 eur! „Zrejme by sme museli podpísať dodatok k zmluve, že v prípade pokutovania by sme ju museli zaplatiť. Ostávame teda zatiaľ pritom, že prebehne obrad, obed v kruhu najbližšej rodiny a oslava sa odloží na čas, keď sa upokojí situácia a zmiernia sa opatrenia,“ podelila sa o svoje, zrejme konečné rozhodnutie budúca nevesta.


foto: archív A.V.


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 35 (22. september 2020)

bottom of page