top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Úspešný otec, úspešná dcéra - rodinná láska ku kulturistike a fitnes

Kulturistika a fitnes sa stávajú životným štýlom a medzi priaznivcami naďalej naberajú na popularite. Zaujímavým zjavom v Klube športovej kulturistiky mesta Stará Ľubovňa sú jeho úspešní členovia - otec Ľubomír Lukáč s dcérami Emou a Simonou. Prvých dvoch sme sa na ich koníček opýtali na nedávnom šampionáte.



Na nedávnych Majstrovstvách Slovenska v Starej Ľubovni získala Ema Lukáčová titul v kategórii bikiny fitnes. Vzťah k športu si pestovala od útleho detstva, a to vďaka otcovi Ľubomírovi. Mimochodom, ten je minuloročným majstrom a tohtoročným vicemajstrom Slovenska.



Šport ju naučil sebazapreniu

Súťaž v staroľubovnianskej športovej hale bola pre Emu výnimočnou, keďže sa hneď aj postavila na pódium. Ako to vo väčšine prípadov býva, cesta bola náročná. „Najťažšie bolo pre mňa zvyknúť si na prísnu stravu, a práve to ma nakoniec priviedlo k tomu, čo ma na tomto športe najviac baví, a to je to sebazaprenie, prekonávanie samej seba a v neposlednom rade aj odpočinok od starostí,“ hovorí s úsmevom.

Nádejná športovkyňa si chvíle na pódiu veľmi vychutnávala, hoci zo začiatku boli sprevádzané i strachom či nervozitou, no po niekoľkých sekundách sa však už podľa jej slov cítila sebavedomo a rada by si skúsila v budúcnosti aj súťaženie v zahraničí. Svojou dominantou by nazvala vrchnú časť tela, na nohách by chcela ešte popracovať.


Končiť sa nechystá

Ku kulturistike privoňal ako 18-ročný mladík. „Stále som sa rád hýbal. Ešte v chlapčenskom veku som skúšal rôzne športy ako karate, whing tsun či box. Kulturistike som prišiel na chuť až neskôr. Cvičili sme s kamarátmi v pivniciach podľa rôznych časopisov, spočiatku preto, aby sme sa zapáčili dievčatám, neskôr z vášne pre šport,“ dodáva.


Ľubomír začal po dovŕšení 38. roku života trénovať pod dozorom. Najťažšie bolo preňho zlúčiť čas na tréning s prácou, ale našiel si svoju cestu a každý tréning mu dodáva novú energiu do života. Trénuje 5-krát do týždňa, z toho 4-krát silový tréning a jeden deň kardio. Na súťaž sa pripravuje tri mesiace intenzívnym cvičením i prísnou diétou: „V priebehu roka, v objemovej fáze, taktiež sledujem príjem živín, inak by som to mal pred súťažou veľmi ťažké. Príprava si vyžaduje aj veľa regenerácie po tréningu, a tak je potrebné veľa spať,“ opisuje svoju prípravu pred súťažou. Ako dodáva, ak mu zdravie dovolí, v kulturistike chce dosiahnuť ešte nejeden úspech.


Jana Blašková, foto: autorka, archív rodiny


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č 18 (11. máj 2022)


bottom of page