top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

VIDEO Zálohovacie fľaše a plechovky sú označené písmenom Z

Updated: Jan 24, 2022

Zberné automaty na vrátenie PET fliaš a plechoviek pribudli od 1. januára aj v Starej Ľubovni. Aktuálne sú na území mesta k dispozícii štyri.



Pri kúpe plastovej fľaše a plechovky so symbolom Z v predajni zaplatíte zálohu 15 centov, ktorá sa k produktu pripočíta až pri pokladni. Obal z nápoja potom môžete vrátiť v predajni prázdny v nepokrčenom tvare. Pozor treba dať i na čiarový kód, ktorý nesmie byť poškodený. V opačnom prípade by ho automat nemusel rozoznať. Ten po kontrole fľašu stlačí, ktorá sa potom posiela na recykláciu.


Označenie Z je určené pre minerálne vody, sladené nápoje, pivo, víno a džúsy. Zálohovať sa však nedajú fľaše od mlieka, sirupov, oleja, tvrdého alkoholu a pod. Objem fľaše môže byť od 0,1 do 3 litrov. Možnosť vrátiť prázdne obaly musia zabezpečiť všetky predajne s rozlohou nad 300 m². Menšie prevádzky sa môžu do systému zálohovania zapojiť dobrovoľne.


AKO ZÍSKAŤ ZÁLOHU?

Po odovzdaní PET fľaše či plechovky do systému zálohovania vám automat vytlačí papierový kupón. V predajniach sa bude môcť dať vymeniť za tovar alebo peniaze. „Odberné automaty sú v našom meste inštalované v štyroch obchodných prevádzkach Lidl, Kaufland, Tesco a COOP Jednota. Pevne veríme, že tento krok povedie ku krajšiemu a čistejšiemu mestu a prírode,“ povedal Miroslav Pristáš, referent životného prostredia a civilnej ochrany MsÚ.


Až do 1. júla 2022 sa v predajniach budú stále môcť dopredávať aj nápoje v PET fľašiach bez symbolu Z, teda nevratné. Tie treba naďalej vhadzovať do žltých zberných nádob. „Extrémny pokles množstva plastu na zbernom dvore neočakávame, keďže vratné fľaše tvoria zhruba 20-25 percent, zvyšok sú rôzne iné obalové materiály. Mierny pokles teda očakávame až v priebehu troch mesiacov, pretože veľa neoznačených fliaš je ešte v obchodoch a domácnostiach,“ uviedol Jozef Malík, vedúci odpadového hospodárstva spoločnosti Ekos.


Článok bol zverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 2 (19. január 2021)

bottom of page