top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

VIDEO Zábava v duchu stredoveku

Updated: Aug 18, 2021

Zažiť stredovek všetkými zmyslami mohli tí, ktorí sa v uplynulú sobotu vybrali do Stredovekého vojenského tábora v podhradí. Zo všetkých strán tu dýchala dobová atmosféra a akcii, ktorá sa organizovala v rámci projektu UZOL KULTÚRY 2021, prialo i počasie, aj preto si ju prišli užiť hlavne rodiny s deťmi.



Do bojov zapájajú aj publikum

O občasné tuhnutie krvi v žilách, ale okorenené humorom so zapojením divákov do diania, sa postarala prešovská šermiarska skupina COHORS. „Dnes to bolo úplne super, od začiatku prišlo veľké publikum, a to urobí svoje,“ potešený bol vedúci skupiny Richard Čus. Ako prezradil, v Starej Ľubovni bavia divákov už 9-tu sezónu a počas 26-tich rokov svojho pôsobenia sa naučili okrem predvádzania dobových bojov stavať aj na interakcii s divákmi. „Je to vždy veľkým okorenením vystúpenia, nechceme, aby sa diváci nudili. Hlavne deti majú zážitky,“ dodal milovník histórie a pripomenul aj ťažké časy pre umelcov. „Situácia nám nielen obmedzuje vystúpenia, ale i tréningy, tak je fajn, že sa to pomaličky uvoľňuje. Kým v auguste sme niekedy mali o takomto čase 20 - 25 vystúpení, dnes je to len štvrté, ale sme radi i za to,“ podotkol.



Skromná, ale výdatná strava

To, že doba nepraje mnohým aktivitám, si uvedomuje aj konateľ spol. Marmon. „Táto sezóna je veľmi špecifická, nemôžeme rozvíjať naše aktivity naplno, vypadli nám školské výlety, ktoré tiež ovplyvňujú činnosť tábora, ale máme rôznymi aktivitami vyplnené víkendy počas celého júla a augusta,“ podotkol Pavol Kocurko.

Napokon aj ostatná akcia ukázala, že ľudia sa chcú baviť a hlavne mať príležitosť na rodinné výlety. Viacerí si jazdu na koni či streľbu z luku užili a chuťové poháriky podráždili pripravené ukážky stredovekej kuchyne.


„Strava bola jednoduchá, ale výdatná, tí chudobnejší jedli hlavne rôzne kaše z obilnín ochutené ovocím, bohatší si mohli dopriať mäso. Mnohí jedli síce skromne, ale rozhodne zdravšie,“ odznelo na prezentácii, po ktorej sa mohli všetci zabaviť pri hrách, ktoré boli od dnešných poriadne vzdialené, rozhodne sa ale mnohí pri nich zapotili.


Akcia sa konala v rámci projektu Uzol kultúry – Stará Ľubovňa – mesto kultúry 2021, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.



Foto: Edvin Fazekaš

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 29 (11. august 2021)



bottom of page