top of page
  • Peter Rindoš

Vďaka nemu počuť o Ľubovni viac. Marián Hossa je v hokejovej Sieni slávy!

Updated: Nov 26, 2021

Hokejista Marián Hossa sa stal oficiálnym členom Hokejovej siene slávy v kanadskom Toronte. Rodák zo Starej Ľubovne sa tak dostal do elitnej spoločnosti, v zozname ktorej sú iba výnimočné osobnosti.

Na potvrdenie mimoriadnej pocty čakal náš hokejista, ako i ďalší štyria noví členovia Siene, o rok dlhšie. Dôvodom bola pandémia, tá však nezabránila, aby si Marián Hossa, spolu s rodinou užil inauguráciu uplynulý víkend. „Ja a môj brat Marcel budeme navždy vďační za tvoje vedenie a podporu, oci. Ale vďakabohu, sme vďační aj za ruky našej mamy,“ odkázal rodičom podľa amerického hokejového webu nhl.com.

Rodičia i Marián žili krátko v Podolínci

Ako je známe, trojnásobného víťaza Stanleyho pohára i jeho brata Marcela doviedol k hokeju otec a tréner František Hossa. Ten spolu s manželkou Máriou, hrdou mamou oboch výborných hokejistov žili po zosobášení v Podolínci.


Marián sa pred 42 rokmi narodil v Ľubovnianskej nemocnici. Do svojho rodiska sa vrátil aj v januári minulého roka, kedy v Starej Ľubovni symbolicky otváral prevádzku nového zimného štadióna. „Stará Ľubovňa je už navždy spätá s mojím menom, bola tu najbližšia pôrodnica. V detstve som tu trávil čas s bratrancami i s mojou krstnou. Chodili sme na mestskú plaváreň a behali sme po sídlisku na Mierovej, takže krásne spomienky mám na toto mesto a som rád, že tu opäť môžem byť,“ hovoril vtedy pre Ľubovnianske noviny.


Iba osobnosti

Do siene slávy najlepšej hokejovej ligy sveta v NHL vstupujú iba mimoriadne osobnosti, Mariánovi Hossovi sa to podarilo relatívne rýchlo po skončení kariéry. Zároveň sa stal iba štvrtým Slovákom s takouto poctou, predtým sa to podarilo Stanovi Mikitovi (1983), novinárovi Georgovi Grossovi (1985) a Petrovi Šťastnému (1998). Napríklad z Čechov sú na zozname iba dvaja hráči, a to brankár Dominik Hašek a Václav Nedomanský, ktorý pred Amerikou hrával na Slovensku. Taký Jaromír Jágr na najväčšiu poctu stále iba čaká.

O vstupe do Siene slávy rozhoduje 18-členný výbor, pričom nominant musí získať najmenej 14 hlasov.


foto: archív

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 43 (18. november 2021)



bottom of page