top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Výročie obnovenia kríža na vrchu OSLY

Stará Ľubovňa je obklopená nádhernou prírodou, ktorá priam pozýva na turistiku a výlety. Mimoriadnym miestom sú tzv. Osly.


22. máj 2001, opätovná inštalácia kríža, zľava: bývalý staroľubovniansky dekan Marián Pánik a Anton Melkovič, bratranec známeho herca a hudobného skladateľa Janka Melkoviča, ktorý bol nespravodlivo väznený komunistickým režimom.


Toto miesto bolo aj v minulosti vo veľkej obľube a počas púte tu prichádzalo celé mesto. Po nástupe socializmu bol kríž strhnutý s úmyslom odradiť ľudí tu prichádzať a púte boli zakázané. Ľudia chodili už len jednotlivo alebo v malých skupinách a začalo sa zabúdať... Po 50-ročnom odmlčaní bola púť obnovená v auguste 2000. Účasť bola veľká, prišli starší, ale i rodiny s deťmi a mládež. Pre nich tu bol bohatý program, ktorý pripravovali miestni skauti a eRkari. V roku 2001 sa organizátori púte rozhodli opraviť aj poškodený kríž a dať ho do pôvodnej podoby. 17. mája boli jednotlivé diely kríža aj zo stredovým kameňom, ktorý ležal na zemi, odvezené do kamenárskej dielne. Po oprave sa vrátil na Osly 22. mája a pribudla na ňom aj pamätná tabuľa. Kríž, ktorý je jediným pamätníkom na minulosť, bol posvätený 27. mája 2001 počas druhej púte rodín.

Minulý rok sme si pripomenuli 20. výročie obnovenia púte a tohto roku je to 20. výročie opravy kríža.

Ľubomír Ogurčák, foto: autor

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 18 (12. máj 2021)


bottom of page