top of page
  • Peter Rindoš

VIDEO Ostali po ňom silné spomienky. Odišiel najznámejší Ľubovňan bez domova

Updated: Jan 28, 2022

Bol dobrý, slušný a vtipný! Neprehliadnuteľný Peke už nebude ľuďom spríjemňovať všedný deň. Zrejme najznámejší človek bez domova v Starej Ľubovni skonal minulý týždeň po zdravotných komplikáciách. Smrť 46-ročného Martina Leščaka vyvolala nebývalý počet sústrastných reakcií.


Veľká časť ohlasov spolucítiacich bola, akoby symbolicky, o veselých spomienkach na nebohého. Martin Leščak, známy ako Peke, ich podľa mnohých svojou slobodnou dušou zosobňoval. Odchod muža, ktorý sa potuloval zákutiami mesta, zároveň vnukol dôvod na zamyslenie pre všetkých, bez podobných problémov.


Ľuďom bude chýbať

Miesto pred supermarketom na sídlisku Západ si mnohí bez Pekeho nevedeli v ostatných rokoch predstaviť. Takmer denne sa prihováral známym i neznámym. Raz to boli lichôtky, inokedy vtipy i vyčarovanie dobrej nálady. To všetko dokázal rozdávať človek, ktorý žil pätnásť rokov bez strechy nad hlavou. „Bol stále usmievavý a pozitívny. Mal rád život taký, aký žil a nemenil by ho, sám to povedal. Maťo, odpočívaj v pokoji,“ odkazovali mu ľudia na sociálnej sieti. „Vedel perfektne rozprávať vtipy a každý ho rád počúval. Vždy pekne pozdravil a bol úctivý. Budeš nám chýbať. Nech ti je ľubovnianska zem ľahká,“ pridali sa ďalší.


Peke vo videu: Aj vám sa to môže stať

Kým sa Peke usadil pred supermarketom na sídlisku, jeho prechodným domovom bývala budova rozostavaného zimného štadióna v Starej Ľubovni. Keď sa znova našli peniaze na dokončenie stavby, Peke vtipkoval, že sa vraj ponáhľa, lebo mu zakladajú okná.

V areáli vtedy nedokončeného štadióna vzniklo v roku 2015 s Pekem video, ktoré v minulých dňoch premiérovo zverejnil Ľubo Štefko. V tom čase ho vyhotovil pre potreby študentského projektu. Náš niekdajší spolupracovník sa ho rozhodol poukázať práve na pamiatku nebohého. „Bolo to celkom vtipné, lebo som si nebol istý, či má ešte telefónne číslo, ktoré mi dal, aby som ho kontaktoval. Keď som mu zavolal, povedal, aby som prišiel, že je doma na štadióne. Pri natáčaní bola sranda, bol veľmi bezprostredný,“ prezradil autor videa Ľubo.

Vo videu Peke priznal, že svet sa mu zrútil po smrti rodičov. Tiež zdôrazňoval, že v živote má rád slobodu. „Život je furt krásny, čím viac ťa bije, tým viac ho musíš žiť,“ vyriekol. Tiež povedal, že si každé ráno snaží užiť, napriek tomu, že nepožíva starostlivosť od druhej osoby, ani iný komfort „Nechcem, aby niekto z vás skončil na ulici, ale i vám sa to môže stať,“ pripomenul nástrahy. osudu Martin Peke Leščak.



Podľa našich informácií od rodiny, spopolnené telo nebohého bude uložené na cintoríne v Starej Ľubovni hneď, ako to situácia a okolnosti dovolia.

Nech odpočíva v pokoji.

Foto: archív Ľ.Š.

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 3 (26. január 2022), pozn.: publikovanie bolo odobrené od rodiny.



bottom of page