top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Veľkonočná ANKETA v uliciach Starej Ľubovne: Čo ľuďom chýba najviac?

Updated: Apr 13, 2021

Veľká noc je najväčším sviatkom kresťanov a symbolizuje jar. Pre koronavírus ju už druhý rok po sebe prežijeme v obmedzenom režime. Aká bud, čo z nej bude ľuďom chýbať najviac? Pýtali sme sa v uliciach Starej Ľubovne.




LADISLAV

Je to smutné, lebo teraz je ťažko, teraz prežívame takú krízu... No a či sa na Veľkú noc pripravujeme? No hej, kupujeme šunku, klobásu a také... A najviac mi bude chýbať kostol, lebo je zatvorený. Nedobre to je...



ŠTEFAN

Neurobíme nič, taký je príkaz, musíme vydržať. Bodaj by tá corona, ako sa povie, skapala čím skôr. Na Veľkú noc sa síce chystáme, ale deti asi neprídu, budeme len sami s manželkou, takže žiadne veľké prípravy nebudú. Kúpil som klobásku, šunku, idem ešte po vajíčka... A chýbať mi budú deti, vnúčatá, dcéra z Bratislavy chodila pravidelne, ale teraz sa nedá.


OĽGA

Som z toho smutná, chodievam na Veľkú noc do Vysokých Tatier na pobyt a už druhý rok budem sedieť doma. Teraz neplánujem nič iné, tak netreba si nič pripravovať, keď sedíte doma sama. A chýbať budú stretnutia s rodinou, keď je to zakázané.


NATÁLIA

Čo už, nič iné nám neostáva, len byť doma. A na sviatky sa pripravujeme tradične, samozrejme, bude šunka, všetko, ale budeme doma. Chýbať mi nebude nič, určite nie polievačka (smiech). Budeme tradične doma.



TERÉZIA

Je to smutné, ale musíme sa s tým zmieriť, keď chceme, aby nás ten covid nechal, aby odišiel od nás, nech už si žijeme tak, akoby sme mali. Mne osobne budú veľmi chýbať bohoslužby, ale skúsime sa s tým vyrovnať. No a aj rodinné návštevy budú chýbať, neprídu deti, vnúčatá...

MIROSLAV

Myslím si, že tá epidémia je dosť silná, takže asi je to tak, ako rozhodli tí, ktorí to majú na starosti. A prípravy? Nebudú. Pre koho, návštevy nebudú. Ale šunka, klobása, to áno. Len tradičné veci, čo sú stále. A najviac mi budú chýbať moje deti a vnúčatá.



ŽOFIA

No je to veľmi smutné, hlavne, že nie sú otvorené kostoly, a že ľudia to nemôžu tak prežívať. Je krásne pozerať aj televízor, ale to nie je ono. Ale určite budeme všetko chystať ako vždy. Jedlo, vajíčka, výzdobu, tak ako bežne. A najviac mi bude chýbať vigília v kostole a to, že sa ľudia nemôžu stretnúť a navštevovať, ale hlavne ide o tú sv. omšu a obrady.


VIERA

Mne to absolútne neprekáža, pretože je to o tom, že sme s rodinou a v tom úzkom kruhu určite budeme a ten širší okruh rodiny si odpustíme tento rok. Sú to sviatky, treba si ich uctiť, takže budú vajíčka, šunka, klobáska, všetko, akurát, že si to posvätíme sami, svätenou vodou z Litmanovej. A chýbať mi bude asi dobré počasie, ale verím, že bude slnko.


al, foto: autorka, ĽMS


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 12 (30. marec 2021)


bottom of page