top of page
  • Peter Rindoš

VIDEO Voľbu riaditeľky posúdi prokuratúra

Nevymenovaním riaditeľky školy v Starej Ľubovni sa bude zaoberať prokuratúra! Podnet na prešetrenie podala nadácia Zastavme korupciu spoločne s učiteľskou komorou. Nepozdáva sa im, že aj po roku a pol funguje zariadenie v časti Podsadek bez riadne zvolenej riaditeľky. Naopak, zriaďovateľ – mesto, vidí za nevymenovaním objektívne dôvody. Prípadné preskúmanie prokuratúrou víta.


Patová situáciu ohľadom výberového konania na funkciu riaditeľa školy v Podsadku trvá od mája 2019, teda vyše rok a pol. Po skončení funkčného obdobia mesto vyhlásilo najprv prvé kolo voľby, ako ale uviedol primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko, neuskutočnilo sa pre chýbajúci štatút školy. To ale nebolo zďaleka všetko.


Zlyhal ľudský faktor

Pri ohlásenom druhom kole dovtedajšia riaditeľka a v súčasnosti zároveň poverená vedením školy, Slavomíra Gribová neuspela proti ďalšej kandidátke Viere Kičurovej, podľa našich informácií pomerom hlasov 4:6. A tu sa začala situácia ešte viac zamotávať. „Neúspešná uchádzačka sa na mňa obrátila so žiadosťou o prešetrenie zákonnosti postupu, keďže omylom boli zamenené koncepcie uchádzačiek,“ povedal zástupca zriaďovateľa a primátor Ľ. Tomko. Za zámenou koncepcií bolo zlyhanie ľudského faktora a práve tá mala byť dôvodom na nevymenovanie víťazky volieb do funkcie.


Odvolali dve členky

Mesto sa o voľbu riaditeľky pokúšalo aj do tretice, výber bol napokon zrušený. Čakalo sa na stanoviská z ministerstva. Dôvodom mal byť výklad dodatočných úprav, ktoré sa na škole udiali. Išlo o niektoré zmeny v štatúte rady školy. Navyše pedagogická rada školy mala náhle odvolať svoje dve zástupkyne v rade školy. „Obe zmeny sme vnímali ako účelové kroky, a tak sme sa obrátili na ministerstvo školstva. To nám odpovedalo, že tieto kroky sú v poriadku a legitímne. Tým pádom sme sa dostali k patovej situácii a tak aj tretie kolo výberového konania bolo zrušené,“ vysvetľoval primátor.


Patová situácia

Vo veci odvolania z rady školy pedagogickou radou sa dve učiteľky obrátili na súd. „Ten nám vydal neodkladné opatrenie, kde de facto rada školy prestala byť funkčná a nie je možné pristúpiť k ďalšej voľbe. Aj keď nerád, bol som nútený pristúpiť k ďalšiemu predlženiu poverenia, celkovo už k tretiemu na šesť mesiacov. Chcem ale podotknúť, že nejde o nič nezvyčajné, pretože to robím aj v prípade iných škôl. Samozrejme, nevnímam to ako šťastné, ale existujú objektívne príčiny, kedy sme nemohli vymenovať novú pani riaditeľku, resp. stále existuje neodkladné rozhodnutie súdu,“ uviedol staroľubovniansky primátor.

Prípadu sa osobitne venovala aj nadácia Zastavme korupciu spolu so Slovenskou komorou učiteľov (SKU). „Opakované poverovanie predošlého riaditeľa alebo riaditeľky školy nie je v súlade so zákonom. Zákon hovorí, že malo by sa vlastne dočasne poveriť vedením školy na šesť mesiacov a dovtedy by sa malo zrealizovať nové výberové konanie,“ pripomenula Xénia Makarová zo Zastavme korupciu.

Konanie mesta kritizuje aj učiteľská komora. Tá sa napríklad dlhodobo prihovára aj za to, aby koncepcie kandidátov na riaditeľov boli vždy verejné. „Transparentné by bolo, keby to normálne zverejňovali. Nielen členovia rady školy, ale aj trebárs rodičia by mali možnosť poznať, akým zámerom chce kandidát viesť školu,“ poznamenal Vladimír Crmoman zo SKU.


Nevymenovaná kandidátka: Som sklamaná!

V prípade sme oslovili aj kandidátku, ktorá pôvodne vo voľbe uspela. „Z celej situácie som sklamaná, trápi ma, že sa to takto naťahuje ďalej a nevidím v tom poriadok. Vlastne doteraz som sa nedozvedela, prečo som nebola vymenovaná za riaditeľku,“ reagovala Viera Kičurová (na fotografii).

Komora i nadácia už vo veci voľby riaditeľky podali podnet na staroľubovniansku prokuratúru. V ňom žiadajú o preskúmanie zákonnosti správnych aktov a postupu vedenia mesta ako zriaďovateľa školy. „V ZŠ Podsadek momentálne prebieha kontrola z inšpektorátu práce, rovnako zo strany hlavného kontrolóra mesta a keď kontrolu vykoná aj prokuratúra, tým lepšie. Nech sa to prešetrí z každej strany, lebo vnímame aj pnutia v rámci pedagogického kolektívu,“ dodal primátor.


Otáznikov je viac

Všetky strany sa ale zhodujú v jednom, že táto situácia neprospieva hlavne škole, ktorá má množstvo problémov, riešiť treba nedostatočnú kapacitu i chýbajúcu telocvičňu. A vynára sa tu i problematiku suchej stravy. Na pochybenia v jej dodávaní tiež upozorňuje Nadácia. Rovnako ako aj na veľký podiel preradených detí do špeciálnych tried. Samospráva tieto pochybenia odmieta.



Peter Rindoš, foto: ĽMS

Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 44 (24. november 2020)

bottom of page