top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

VIDEO Ukázali neľahký osud pánov hradu

Počas hradných slávností sa uskutočnila nočná prehliadka hradu NA ÚTEKU. Ukončenie súkromného vlastníctva hradu Ľubovňa je spojené s rodinou Zamoyských. Práve túto atmosféru, odchodu poslednej rodiny z ľubovnianskeho panstva preniesli na divákov herci stvárňujúci historické udalosti.


Príbeh sa odohrával v roku 1944. Na hrade začínal rozhovorom dvoch komorných, ktoré pracovali pre rodinu Zamoyských. Z histórie vieme, že v lete sa v tom čase na hrade usídlilo nemecké gestapo a dôstojníci boli ubytovaní priamo v kaštieli. Počas doby, kedy gestapo okupovalo hrad, grófka Izabela de Bourbon a jej deti boli v domácom väzení.



„Potom prichádza na scénu Ján Zamoyský so svojou manželkou Izabelou. Herci predviedli malú rekonštrukciu, ako to mohlo vyzerať, keď sa rodina snažila utiecť a odísť do Španielska,“ povedala Františka Marcinová, pracovníčka Ľubovniaskeho múzea, ktorá sa postarala o scenár prehliadky.

Poslednú scénu stvárnil kočiš, ktorý mal s manželmi veľmi dobrý vzťah. Vykreslil návštevníkom ako prebiehal útek a kde ušli. „Zaujímavosťou je, že posledná scéna bola v rámci prehliadky venovaná pánovi Reľovskému, a teda kočišovi. Dej sa zhodou okolností hral pri koči, ktorý mu naozaj patril a rodina Zamoyských ho skutočne používala,“ doplnila F. Marcinová.

Po celý čas sprevádzali návštevníkov lektori, ktorí dorozprávali osud rodiny. Jednotlivé historické postavy stvárňovali herci z divadla Ramagu zo Spišskej Starej Vsi. „Dnes som hrala grófku Izabelu, bolo náročné vžiť sa do toho, čo museli zažiť. Neviem si ani predstaviť, že by som musela opustiť svoj domov kvôli vojne, no snažila som sa to podať tak, aby to bolo čo najviac uveriteľné,“ dodala herečka Simona Marhefková.


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 28 (4. august 2021)



bottom of page