top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

VIDEO Odovzdali prestížne mestské ceny

Ceny mesta a primátora Starej Ľubovne sa tradične už vyše 20 rokov odovzdávali na sviatok patróna mesta sv. Mikuláša. Pandemické obdobie tentoraz spôsobilo, že veľká mestská udalosť sa musela v decembri minulého roku odložiť, uplynulý piatok 13. mája bol však dôstojnou náhradou pre všetkých ocenených.



Nechýbalo nič z veľkej pocty, okrem domácich členov ZPOZ-u Človek človeku pri MsZ v Starej Ľubovni tentoraz aj s programom hviezdneho Súboru pre starú hudbu MUSICA AETERNA a sprievodným slovom Janette Štefánkovej, známej hlásateľky verejnoprávnej televízie.


Ocenení s primátorom Starej Ľubovne, zľava: Peter Sokol, Anna Lazorčáková, Bohuslav Tyrpák, Henrieta Dubjelová (za otca Pavla Dlugoša), Peter Karpinský a Ľuboš Tomko.

DVE CENY MESTA

Udelené boli dve Ceny mesta Stará Ľubovňa, a to na základe návrhov, ktoré potvrdili vlani mestskí poslanci v tajnom hlasovaní. Jedna z nich bola udelená in memoriam a za svojho otca Pavla Dlugoša, dlhoročného organistu, ktorý zasvätil službe občanom 42 rokov, a to až do svojej smrti v roku 2015, ju prevzala dcéra Henrieta Dubjelová.


„Netuším, čo by povedal, ale s istotou viem, že by si tú cenu veľmi vážil, lebo hranie na organe, spevokol, spev, omše..., to bolo to, čím žil a robil to pre ľudí, mal ich rád. Takže to, že si to ľudia vážia, ocenia to, si myslím, by prijal s veľkou radosťou,“ s dojatím vyjadrila dcéra otca, ktorý vychoval aj viacerých organistov, ale hlavne svoj život i rodiny podriadil službe iným. Ako dodala jeho dcéra, „to, čím žil, jeho vernosť a nadšenie, entuziazmus so svojským šarmom nesie hlboký odkaz o tom, že robil dobre a verne to, čo mal rád, a je to doteraz v nás, aj v ľuďoch v Ľubovni.“


Cenu in memoriam preberá dcéra Pavla Dlugoša.

To, že mnohé služby iným treba robiť hlavne so srdcom, podčiarkol aj ďalší ocenený mestom za rok 2021, a to kolektív Dobrovoľného hasičského zboru, ktorý funguje v meste už nepretržitých 140 rokov. Ide o najstaršie fungujúce spoločenstvo mesta, založené ako reakcia na dva po sebe ničivé požiare (1876 a 1877). Aj vďaka nemu už mesto takéto ničivé požiare nezažilo. V dobrovoľnom spoločenstve, ktoré vykonáva aj preventívnu činnosť a iné poslanie, sa vystriedali stovky ľudí rôznych profesií. „Naším cieľom je získavať nových ľudí, ďalšiu generáciu, lebo dnešná doba so sebou prináša stále veľa nových výziev. Zbor pomáhal, či už pri pandémii, utečeneckej kríze..., mení sa klíma, stále bude potrebná ochrana mesta zanietenými a stále pripravenými ľuďmi,“ poznamenal Bohuslav Tyrpák, veliteľ DHZ v Starej Ľubovni.


PRIMÁTOR UDEL ŠTYRI CENY

Okrem Cien mesta boli udelené aj Ceny primátora mesta Stará Ľubovňa. „Som veľmi dojatý a šťastný, ale zároveň aj trošku prekvapený, lebo Ľubovňa si ma popri ocenených rodákoch akoby adoptovala,“ vyznal sa Peter Karpinský, režisér, spisovateľ známy z rôznych divadelných predstavení v meste, ktorý si cenu vyslúžil za obetavú prácu a osobný tvorivý prínos v oblasti rozvoja kultúry, divadla a umenia a všestrannú propagáciu mesta doma i v zahraničí.


Rovnako poctený bol aj bývalý prednosta Okresného úradu a aj riaditeľ Ľubovnianskeho osvetového strediska a dlhoročný poslanec mesta i kraja Peter Sokol: „Keď sa čosi podarilo, je to veľkým prínosom nielen pre mňa, ale hlavne pre mesto a pre obyvateľov a ľudí, ktorí tu žijú.“


Tiež ako ďalšia ocenená, súčasná riaditeľka Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Anna Lazorčáková, vyzdvihol pritom nezastupiteľné miesto rodiny. „Aby sme mohli pomáhať, tak potrebujeme určite k tomu veľa dobrých ľudí okolo seba, ktorí nás neustále podporujú, či už je to rodina alebo tí najbližší v pracovnom kolektíve. Sú takými motivátormi, aby sme sa pohýnali a tá naša pomoc bola stále kvalitnejšia pre našich občanov,“ vyjadrila sa A. Lazorčáková.


Dobrý pocit na srdci z mestskej pocty mala aj Mária Smreková, ktorá stojí za organizáciou desiatky ročníkov festivalu UMUM.


M. Smreková pri podpise do pamätnej knihy.

„Mám radosť, keď ľudia, ktorí robia niečo pre svoje mesto, majú aj odozvu, pretože sa to môže ľahko stratiť, prichádzajú nové situácie, ktoré akoby mohli prekryť tú minulosť,“ dodala najmladšia ocenená a pripomenula, že sa snažila hlavne dehierarchizovať spoločnosť medzi národnosťami a ukázať, že všetci sme rovnocenní. „Je dôležité, aby umenie nebola len o zábave, spomalení či oddychu, ale aj impulzom na nejaké spoločenské zmeny,“ dodala M. Smreková.


Dôstojný večer

Napokon plná sála Domu kultúry, v ktorej sedeli nielen rodinní príslušníci ocenených, ale aj laureáti mestských cien minulých rokov a hostia, dala punc dôstojnej slávnosti. „Myslím, že aj tá najmenšia dedinka môže zaujať výnimočnými a inšpiratívnymi ľuďmi a dnes som mala možnosť sa presvedčiť o tom, že aj tu ich je veľa, teda takých, ktorí môžu byť pre ostatných naozaj príkladom,“ povedala moderátorka Janette Štefánková, ktorá bola v našom meste prvýkrát, veľmi ju nadchlo aj námestie a história mesta.


foto: FB/Stará Ľubovňa-oficiálna stránka mesta


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 19 (18. máj 2022)


bottom of page