top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

VIDEO: Novú knihu príbehov o živote v Starej Ľubovni KÚPITE U NÁS

Updated: Oct 15, 2021

Na svete je nová kniha, ktorá sa výrazne dotýka regiónu Starej Ľubovne. Publikácia z pera známeho bádateľa histórie Pavla Mišenka je určená pre rôzne generácie a dotvorená farebnými ilustráciami. Základ nového, takmer 80-stranového diela dal už rok 2015 a spája sa s Ľubovnianskymi novinami.

Pravidelní čitatelia Ľubovnianskych novín vedia, že vianočné vydanie sa pripravuje v redakcii o čosi precíznejšie, má viac strán, viac zaujímavého čítania na voľné sviatočné dni. „Oslovili ma vtedy z redakcie, a tak sme si povedali, že skúsime niečo ako kombináciu histórie a beletrie, nejaký príbeh, ktorý by spríjemnil vianočné chvíle, tak som napísal prvý s názvom Vianočný stromček. Čitatelia ho prijali pozitívne, a tak postupne každý rok na Vianoce pribúdal ďalší. Napokon aj nápad publikovať všetky príbehy v knihe, aby sa zachovali pre budúcnosť,“ vrátil sa k začiatkom i nápadu autor knihy Pavol Mišenko (na fotografii), kde sa vyníma sedem takýchto príbehov. Nejde o prvotinu, je autorom dvoch kníh Objavené v ľubovnianskom archíve (2017) a Četnícke pamäti (2019).


Nie sú to klasické rozprávky

Jeho tretie dielo sa od predchádzajúcich líši beletrickým podaním dávno zabudnutých príbehov postavených na reálnych základoch. „Možno na prvý pohľad vyzerá ako rozprávková kniha, ale sú v nej príbehy, ktoré vychádzajú z histórie Starej Ľubovne, majú historický základ. A, samozrejme, musel som použiť aj fantáziu na zbeletrizovanie,“ vysvetlil autor.

Aj preto je kniha určená pre rôzne vekové kategórie. Ako poznamenal autor, verí, že po jej prečítaní si čitatelia vytvoria vzťah k mestu, k ľuďom, ktorí tu žili a tvorili a hlavne nechali pre ďalšie generácie mnohé odkazy i diela.


Jedinečné Ilustrácie

Osloviť čitateľov by mali aj jedinečné farebné ilustrácie, ktorými prispela Andrea Špišaková, akademická maliarka, ktorá žije a tvorí v Sabinove. „Bola to náhoda, oslovil som ju ako bývalú spolužiačku a dal som jej prečítať pár príbehov. A ona sa rozhodla, že urobí k nim ilustrácie. Hneď pri prvej som videl, že kresba má ducha, že príbeh pochopila,“ vysvetlil autor diela, ktoré tak dostalo 19 originálnych farebných ilustrácií.


Kniha je už v predaji!

Aj keď slávnostné uvedenie novej publikácie do života oddialila súčasná pandemická doba, tí, ktorí sa nevedia dočkať, nemusia čakať. Kniha je už v predaji, nájsť ju môžu v redakcii Ľubovnianskych novín a v Informačnom centre.

Nové dielo vráti čitateľov do obdobia rokov 1529 či 1813, a to cez pútavo spracované príbehy ľudí, ktorí aj reálne žili v Starej Ľubovni. Vďaka autorovej fantázii i znalostiam o danej dobe si môžu predstaviť, ako kedysi Staroľubovňania zápasili s bežnými problémami, láskou, ale aj nepriazňou osudu a čelili mnohým výzvam. Nová kniha môže tak byť aj vianočným darčekom nielen pre miestnych, ale i rodákov žijúcich v iných mestách či v zahraničí.



Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 37 (6. október 2021)



bottom of page