top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

VIDEO Nemocnicu trápia výpadky zamestnancov

Mimoriadne náročné to majú v týchto dňoch nemocnice, staroľubovniansku nevynímajúc. Aj jej sa dotkla nielen vážna starostlivosť o covidových pacientov, ale aj veľký výpadok zamestnancov.


„Najhoršiu situáciu sme mali predminulý víkend, keď nám chýbalo vyše 80 zamestnancov, z toho to boli prevažne sestry. Situácia sa postupne zlepšuje, čo sa týka počtu chýbajúcich zamestnancov, je ich momentálne (k pondelku 16. novembra, pozn.) 59, horšie na tom je, že nám stále chýbajú sestry. Mimo pracovného pomeru ich je 13,“ uviedol k zložitej situácii riaditeľ Ľubovnianskej nemocnice Peter Bizovský. Ako dodal, s nepriaznivým stavom si musia poradiť a prácu si zorganizovať tak, aby bola zabezpečená starostlivosť o pacientov i chod nemocnice.

„Keďže máme zatvorené neurologické oddelenie, kde je časť oddelenia presunutá na interné a na chirurgii a gynekológii sa operuje v obmedzenom režime, tak vieme regulovať personál. Pri tomto stave ešte vieme zvládnuť situáciu, verím, že sa zlepší, lebo tie sestry, ktoré vypadli pri celoplošnom testovaní 30. októbra, sa postupne vracajú,“ predpokladá riaditeľ nemocnice.


Covidové oddelenie je naplnené ťažkými stavmi

Covidové oddelenie, ktoré sa reprofilizovalo z oddelenia dlhodobo chorých, je tu pritom naplnené, počet pacientov sa pohybuje okolo 30-tky, momentálne ich tu je 24, z toho traja sú na pľúcnej ventilácii. „Sú to pacienti s ťažšími stavmi, potrebujú inhaláciu kyslíka, skoro všetci majú covidovú komplikáciu - zápal pľúc,“ ozrejmil riaditeľ. Nápor na personál je tu enormný. „Práca je mimoriadne náročná pre ošetrovateľský personál, už len tým, ako je oblečený, navyše zdravotný stav pacientov je vážny, takže vyžaduje si to väčšiu starostlivosť o týchto pacientov,“ podotkla Ľuboslava Kundraciková, vedúca sestra covidového oddelenia, ktorá ocenila mimoriadnu snahu i ústretovosť celého personálu a vyjadrila mu poďakovanie.


Plány sa odvíjajú od stavu personálu

Napriek zložitej situácii si riaditeľ myslí, že situácia nie je najhoršia a pokladá ju za stabilizovanú. Neobmedzili tu okrem akútnej starostlivosti ani plánované operačné či iné zákroky, tie si ale vždy plánujú podľa aktuálneho stavu personálu. Už sa museli vysporiadať aj so situáciou, keď „vypadli“ štyria lekári intenzívnej medicíny, a teda nemohli podávať narkózu pri operáciách, nateraz sa vrátili, ale zas pociťujú nedostatok sestier. „Každý deň je tá situácia iná, nič sa neplánuje na týždeň, podľa stavu ľudí si regulujeme prácu na deň-dva dopredu,“ priblížil riaditeľ, ktorý verí, že situáciu v nemocnici napriek všetkému zvládnu a nebudú ani presúvať pacientov do iných nemocníc.


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 43 (18. november 2020)

bottom of page