top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

VIDEO Kocky sú spomienkou na židovskú rodinu

Updated: Mar 13, 2021

Obetiam holokaustu osadili v Starej Ľubovni mosadzné kamenné kocky. Symboly sú spomienkou na významnú židovskú rodinu Blayerovcov, ktorá v meste žila.


Budovy, ktoré dennodenne obchádzame, žili kedysi iným životom. Pred druhou svetovou vojnou k nášmu mestu patrila aj komunita Židov, ku ktorej bol osud nemilosrdný. Osádzanie mosadzných kociek má pripomínať obete holokaustu. Vkladajú sa na miesta, kde obete žili. Hovoria o ich tragickej smrti a zároveň o životnom príbehu. V Starej Ľubovni sú venované Anne Blayerovej a jej synovi Elemerovi, ktorí zahynuli vo vyhladzovacích táboroch. Kedysi boli vlastníkmi Provinčného domu a kníhtlačiarne.

Zdroj: Ľubovnianske múzeum

EURÓPSKY PROJEKT

„Stolpersteine je projektom osádzania mosadzných kociek, ktoré sú venované obetiam nacistického režimu. Je realizovaný po celej Európe na miestach, kde obete holokaustu žili. Hlavným cieľom je upozorniť na to, že i v dnešnej spoločnosti je dosť silná rasová neznášanlivosť a xenofóbia voči etnikám a národnostiam, ktoré v slovenskej spoločnosti žijú,“ povedala Marika Smreková, stojaca na čele Občianskeho združenia UM UM, o. z.


ZVUKOVÁ PRECHÁDZKA DO MINULOSTI

K podujatiu bol vyrobený leták z dielne organizácie UM UM so zvukovou mapou. Tá vás zavedie na šesť vybraných miest v Starej Ľubovni, kde si pomocou mobilu načítate QR kódy, ktoré vám odhalia to, čo je už očiam neviditeľné. Umelci sa snažili vytvoriť pocit, že cestujete v čase. Skladbami napríklad vykresľujú, ako to kedysi mohlo znieť v synagóge.


„Nahrávky obsahujú autorské hudobné kompozície s audiokomentárom, ktoré súvisia s históriou Židov a sú spojené do zvukovej prechádzky tzv. audiowalk. Boli vytvorené lokálnymi i medzinárodnými umelcami na festivale UM UM 2018. Text o histórii Židov v Starej Ľubovni pripravila historička Monika Pavelčíková, pričom ide pravdepodobne o najdlhší text, ktorý sa kedy v Ľubovni k miestnym Židom zverejnil alebo vydal,“ informovala M. Smreková. Dostať ju možno v Informačnom centre alebo na Mestskom úrade v Starej Ľubovni.

Mapa je prístupná aj v angličtine a v pláne je preložiť ju do hebrejčiny.


Historička Monika Pavelčíková pri vkladaní pamätnej kocky.


Pietny akt sprevádzala kapela Mojše Band so židovskou skladbou pochádzajúcou z tohto regiónu.



Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 9 (10. marec 2021)

bottom of page