top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

VIDEO Kapela Soul nahrala modernú koledu

Pomaly sa zvianočnieva a do repertoáru kapely pribudla nová koleda Štedrý večer, ktorá má modernejší aranžmán.



Hudobná skupina Soul má na konte už tri vianočné piesne. Prvá bola Božij syn dnes narodiv sja, ako druhú nahrali šarišskú Keby ja mal mnoho peňež. Najnovšia koleda má modernejšie prevedenie. „Koleda Štedrý večer je pôvodne ukrajinská, zapáčila sa nám a rozhodli sme sa, že ju prepracujeme. Slovenský text nám k nej zložil Adam Kollár, ktorý doňho vniesol vianočné myšlienky a samotné posolstvo Vianoc,“ priblížil novú úpravu piesne Ján Andrejka.


SPEVÁCKY DUET

Melódia ukrajinskej koledy bola pre kapelu najprv neznáma. Postupne im prirástla k srdcu. „V pôvodnom prevedení znie cirkevne alebo zborovo. Spolu so speváčkou Valériou sme sa pieseň snažili poňať trochu modernejšie a prispôsobili sme ju našim hlasom,“ vysvetlil Erik Kasperkevič, spevák kapely.

V tomto roku už po druhýkrát spolupracovali so speváčkou Valériou Polčovou, s ktorou v lete nahrali pesničku Sľub. Hosťom na nahrávaní bol aj gitarista Martin Kaleta, ktorý študuje klasickú gitaru na konzervatóriu v Banskej Bystrici. „Hudbu sme nahrávali všetci muzikanti naraz, potom sa doplnili už len spevy. Bolo to iné ako pri ostatných nahrávaniach, zvyčajne sa nahrá každý nástroj zvlášť,“ prezradil z nahrávania Branislav Strišovský.


POČULI JU TISÍCE ĽUDÍ

Koledu zverejnili v prvú adventnú nedeľu. Odvtedy im prišlo množstvo pozitívnych ohlasov. Nahrávali ju v Starej Ľubovni a videoklip chceli hudobníci natočiť v exteriéri. Pre aktuálne podmienky nakoniec využili priestory štúdia. Od uverejnenia prešli dva týždne a hudobný videoklip má už viac ako 14 000 pozretí.

Kapela hráva množstvo hudobných žánrov od moderných popových a rockových hitov súčasnosti, cez evergreeny, ľudovú hudbu, country a ďalšie. „Sme viacmenej svadobnou kapelou, v tvorbe preto nie sme obmedzení a čo sa nám zapáči, tak to nahráme. Hlavne nech sa to páči fanúšikom a nám,“ povedal B. Strišovský, ktorý je rád, že koledou potešili priaznivcov a rodinu.


Vianočné koledy sú akýmsi hudobným symbolom radostnej zvesti. Na záver sa vám vianočným pozdravom za všetkých prihovára Ján Andrejka: „Všetkým našim fanúšikom, poslucháčom a priateľom prajem veľa zdravia, veľa šťastia, Božej lásky a aby ste všetci boli na seba dobrí, lebo v dobrých ľuďoch láska svieti.“


foto: archív SOUL


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 47 - 48 (15. december 2020)

bottom of page