top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

VIDEO Jarmok s novinkami, bohatým programom aj s pokusom o rekord

Updated: Aug 8, 2022

Samospráva sa chystá na 29. Ľubovniansky jarmok, ktorý bude tradične na konci septembra a vychutnať by si ho mali nielen Staroľubovňania po dvojročnej pandemickej pauze. Bohatý program by mal prilákať všetky vekové kategórie a prichádza aj viac noviniek.


Občianske združenie (OZ) Kultúra so srdcom a Mesto Stará Ľubovňa za podpory Prešovského samosprávneho kraja sa tak pokúsia o vytvorenie ustanovujúceho rekordu Najviac jarmočníkov v kroji, ktorý bude mať aj charitatívny podtext.


Výťažok pôjde k hendikepovaným

„Stačí sa obliecť do kroja alebo jeho časti a prísť do Starej Ľubovne 1. októbra na jarmok, kde sa uskutoční sčítanie a vyhodnotenie rekordu, počas ktorého do dobrej nálady zahrá a zaspieva Ľudová hudba Stana Baláža a Folklórny súbor Nadšenci. Sčítanie prebehne v sobotu od 11.30 do 14.30 h pod dohľadom ščítacieho komisára. Rekord bude zapísaný v Slovenskej knihe rekordov,“ vysvetlil Miroslav Čvíro Vrábeľ, predseda OZ Kultúra so srdcom, ktorému samospráva tento rok zverila do rúk koncipovanie jarmočného programu.

Ako dodal, nielenže môžu jarmočníci prispieť k rekordu a krásnej dobovej atmosfére, ale aj pomôcť niekomu, kto bojuje s nepriazňou osudu. Za každý sčítaný kroj, aj detský, totiž organizátori venujú 1 €️ rodine alebo dieťaťu so zdravotným hendikepom. 



Jarmočné zmeny

Chýbať nebudú tradičné stánky. Novinkou bude aj zmena organizácie jarmoku s tým, že remeslá by sa z tradičnej uličky mali premiestniť na Nám. sv. Mikuláša, kde by malo pribudnúť aj menšie pódium s programom. „Cieľom je vrátiť jarmok aspoň čiastočne na historické námestie, kde skutočne patrí. S tým bude súvisieť aj zmena organizácie dopravy, ktorá bude riešená cez námestie podobne, ako to bolo počas cyklistických pretekov,“ povedal prednosta MsÚ Aleš Solár. Zmena miesta prichádza aj v prípade kolotočových atrakcií, spod reštaurácie na Popradskej ul. sa vrátia opäť na parkovisko pod tzv. Bielym domom.


Máziková, Kali, Hrdza i Peter Bič Projekt

Mnoho jarmočníkov prichádza do mesta aj kvôli programu.

Okrem úvodného slávnostného ceremoniálu s dychovkou, prešovskými mažoretkami a sólistami opery z Košíc, folklóru i ľudovej hudby, by mali v piatok rozprúdiť náladu Eva Máziková či Otto Weiter, pre mladšiu generáciu sú nachystané viaceré kapely.

Sobota bude patriť známej folkovej skupine Hrdza, rozbalí to aj Peter Bič Projekt, Peter Pann či charizmatický Kali. Chýbať nebude veľká jarmočná diskotéka pod taktovkou DJ Joya, ktorá by mala byť spomienkou na nezabudnuteľného Jula Viršíka.





Helena Musalová, foto: archív ĽMS

Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 27,28 (13.júl 2022)



bottom of page