top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

VIDEO Domáce vzdelávanie školákov môže mať výhody, ale aj nevýhody

Školy prešli na dištančné štúdium plynulo, keďže skúsenosti nazbierali už v prvej vlne.


Vysokoškoláci, stredoškoláci a žiaci druhého stupňa základných škôl prešli na dištančné vzdelávanie. Čas ukáže, či sa k nim pridajú aj deti prvého stupňa.

„Veľkým plusom bolo aktualizačné vzdelávanie, ktoré sme realizovali pre učiteľov v mesiaci september, a to v rozsahu desiatich hodín s témou prípravy modulu dištančného vzdelávania,“ povedala o príprave zástupkyňa riaditeľa Základnej školy Za vodou Ivana Vresilovičová.


Vyučovanie by malo prebiehať na druhom stupni dištančnou formou až do 27. novembra. „Nie je to pre nás nová situácia, keďže sme ju od marca minulého roku tri mesiace zažívali. Vedeli sme, čo príde, pripravovali sme sa,“ uviedla Alžbeta Chamillová, riaditeľka Základnej školy na Komenského ulici. Verí ale, že sa všetko čoskoro vráti do normálnych koľají.


ÚČASŤ ŽIAKOV

Účasť žiakov na vzdelávaní, ktoré nabehlo od 26. októbra, je v priemere 85 až 90-percentná. „Je to priaznivé percento. Možno je to aj tým, že sa žiaci vyučujú 15 hodín týždenne, denne majú tri hodiny a učia sa len kľúčové predmety. Začíname od 2. do 4. vyučovacej hodiny podľa upraveného rozvrhu,“ opísala priebeh výučby I. Vresilovičová. Učitelia majú možnosť učiť zo školy, ale aj z domu.


Úskaliami tohto vzdelávanie sú však deti, ktoré nemajú doma technické zázemie. „Súčasťou príprav na prechod na dištančné vzdelávanie bol aj prieskum, ako sú naši žiaci pripravení po technickej stránke. Zo 627 žiakov malo problém ho technicky zvládnuť ba jedno percento,“ zhodnotila A. Chamillová. Týmto deťom umožnili vzdelávanie offline. Učebný materiál si môžu prísť vyzdvihnúť na dlhšie obdobie. „Výnimočne z dôvodu neoblomnej iniciatívy žiakov a za dodržania všetkých opatrení sa niektorí v rámci osobnej konzultácie zúčastňujú vyučovania tu v škole spolu s učiteľom,“ dodala A. Chamillová. Takto môžu byť v rámci platformy zoom v kontakte so spolužiakmi.


Žiakom so špeciálno-vzdelávacími potrebami pomáha špeciálna pedagogička. „Na prvom stupni fungujeme normálne. Žiakom na druhom stupni sa venujem cez zoom,“ povedala Mária Šimová


VÝHODY VS. NEVÝHODY

„Pandemická“ forma učenia prináša žiakom viac flexibility, môžu si učebný materiál študovať v akomkoľvek čase. Chce to však aj veľkú dávku sebadisciplíny. Treba myslieť aj na čas strávený denne pri počítači. „Je veľkou výhodou, že sme so žiakmi nestratili kontakt a môžeme učivo preberať ďalej. Toto obdobie je však ťarchou pre rodičov. Doma sa naraz deje mnoho vecí. Ja učím online, môj syn sa vzdeláva online, ten domáci priestor už nie je taký pohodový,“ načrtla benefity, ale aj problematickosť situácie učiteľka matematiky Martina Senková.


Aj keď to vyzerá ideálne, mnohé školy mali problém so zastaraným technickým vybavením. Ministerstvo školstva vyčlenilo z vlastného rozpočtu šesť miliónov eur na digitálne vybavenie škôl. V najbližších dňoch by mali školy s počtom žiakov od 15 do 99 dostať 500 eur. V školách s počtom žiakov od 100 do 300 by to malo byť 2000 eur a školy nad 301 žiakov dostanú 4000 eur.



ANKETA: V škole sú zodpovední


Ľubomíra Jelenčíková, učiteľka: Deti sú veľmi zodpovedné, hneď pri vstupe do školy dodržiavajú dezinfekciu, nosia rúška. Stane sa nám raz za deň, že niekoho zašteklí v nose, ale ináč ich musím pochváliť. Keď je pekné počasie, snažíme sa vyučovanie presmerovať hlavne vonku.

Šarlota: V škole je mi fajn, doma sa mi učiť nechce. Rúško mi už neprekáža, zvykla som si.

Kiara: Mne sa páči, že sa učíme s našou pani učiteľkou, pretože ona nás veľa naučí, aj keď sú takéto opatrenia.

Markus: Som rád, že môžem byť v škole, mám tu kamarátov.

Kristián: Máme také pravidlá, že musíme od seba držať dvojmetrový odstup, umývať si ruky 20 sekúnd, nesmieme sa chytať očí, úst a nosa.


Článok bol publikovaný v ľubovnianskych novinách č. 41 (3. november 2020)



bottom of page