top of page
  • Peter Rindoš

VIDEO Cenu za elektrinu má mesto garantovanú do konca roka. Čo bude ďalej?

Updated: May 22, 2022

Cenu za elektrickú energiu má Mesto Stará Ľubovňa garantovanú vo výške 69 eur za megawatthodinu do konca kalendárneho roka. Na rozdiel od viacerých samospráv sa s dodávateľom dohodlo na znesiteľnej sume. Ako sa situácia vyvinie neskôr, je otázne.

hodol so Slovenskými elektrárňami na stabilizácii cien, avšak iba pre domácnosti, a to v sume 61,21 eur za megawatthodinu. Dohoda má platiť do konca roka 2024.

Otázne zatiaľ zostáva riešenie pre samosprávy. „Ide o vážnu tému, pretože v súčasnosti je problém obstarať energie ako také. Pre naše mesto je dobrou správou, že elektrickú energiu pre naše zriaďovateľské organizácie máme nakúpenú na celý tento rok, a to v cene 69 eur za megawatthodinu,“ povedal primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko.


Obce platia mnohonásobne viac

Viacerým obciam prišli od dodávateľov elektriny dodatky o zvýšení cien. Tie sa šplhajú do viacnásobnej výšky. „Naše mesto s organizáciami platí za elektrickú energiu približne 300-tisíc eur ročne. Ak by sa to dajme tomu strojnásobilo, bola by to zdrvujúca rana, ktorú by sme museli zvládnuť. Len si predstavte, že niektorí kolegovia (starostovia – pozn.) boli nútení podpísať zmluvy až na sumu 250 eur za megawatthodinu, čo znamená aj päťnásobné predraženie.“ poznamenal primátor. Jeho slová potvrdil aj predseda Ľubovnianskeho regionálneho združenia miest a obcí. „Ak aj samospráva robí nové verejné obstarávanie, nik z dodávateľov sa neprihlási. V niektorých obciach sa tak mesačné platby zvýšili trojnásobne, štvornásobne,“ povedal nám Ľubomír Rešetár.



Výrazne viac za plyn v nemocnici

O možnostiach šetrenia elektriny vo veľkom sa podľa primátora v súčasnosti veľmi hovoriť nedá. „Len verejné osvetlenie nás stojí asi 50-tisíc eur, a to máme úsporný systém. Vypnutie nás nezachráni, v škôlkach, školách a inde predsa musíte svietiť a fungovať. A prípadné úvery nie sú cestou ako zo situácie von, keďže aj úroky sa zvyšujú. Štát by mal zabezpečiť nejaké formy kompenzácií pre kolegov v samosprávach, hlavne, aby tá pomoc bola rýchla,“ dodal Ľ. Tomko, ktorý spomenul aj zložitú situáciu v Ľubovnianskej nemocnici ohľadom dodávok plynu. „Dodávateľ plynu, ktorého mali vysúťaženého, vypovedal. Kým doteraz platili za rok 60,70-tisíc, po zvýšení to má byť 420-tisíc. To sú veci, ktoré každým otriasajú v základoch.“

Opatrnosť v prípade ďalších výdavkov

V nadväznosti na zvyšovanie cien energií primátor Starej Ľubovne spomenul aj dve najdôležitejšie investície mesta, ktoré podľa neho v žiadnom prípade nemožno zabrzdiť. „Rekonštruujeme mestskú plaváreň a takisto staviame nové zariadenie sociálnych služieb v celkovej sume okolo šesť miliónov eur. Dobrou správou je, že zhotovitelia sa pripravili a zazmluvnili si väčšiu časť materiálov. Aj preto teraz veľmi starostlivo zvažujeme, do ktorých nových projektov sa pustíme a do ktorých nie.“


Peter Rindoš, foto: autor

bottom of page