top of page
  • Peter Rindoš

VIDEO Bežecké trate pre lyžiarov sa stali veľkým lákadlom

Updated: Feb 6, 2021

Zdá sa, že súčasným trendom v Starej Ľubovni sa stalo bežecké lyžovanie. Len za ostatné dni vznikli na periférii mesta viaceré upravené trate. Za novinkami je iniciatíva samosprávy i niekoľkých nadšencov. Aj tentoraz bude rozhodujúcim faktorom počasie.


Prerušené súťaže, zakázané hromadné tréningy a stopka pre akékoľvek športové podujatia. Súčasná pandémia zmenila kolobeh milovníkom športu, zároveň popustila uzdu intenzívnejšej vynaliezavosti. Upravené trate sú pre mnohých vykúpením. „Pohyb je veľmi dôležitý, vďaka nemu si budujeme imunitu,“ hovorí Michal Alexik (na fotografii), športovec a tiež vyznávač bežeckého lyžovania.


VYBUDOVALI PRVÉ TRI OKRUHY, JEDEN MÁ 10 KILOMETROV

Nové trate pribudli najmä v okolí hradu Ľubovňa. Za pomoci vlastných mechanizmov ich bezplatne upravovala miestna firma s Ascencio Holding. Trasu vytyčovali členovia cyklistického klubu SCK Pieniny, ktorí tak nezaháľajú ani v zime. „My bežecké lyžovanie milujeme. Zatiaľ sa nám podarilo vytýčiť tri okruhy bežeckých tratí. Prvý sa nachádza na lúke za Ľubovnianskym hradom, ide o takzvanú skejtovú trať, kde sme urobili 1,4 kilometra dlhý okruh s prevýšením takmer 50 metrov. Aj druhý okruh sa nachádza za Ľubovnianskym hradom, cez časť lesoparku, v dĺžke asi tri kilometre. Tretí okruh začína z kopca Vabec, pokračuje po turistickej trati na vrch Osly a pokračuje späť po požiarnej ceste na Vabec. Tento okruh má dĺžku desať kilometrov. Trate sú pre športovcov a pre širokú verejnosť. Určite ich zvládnu aj deti,“ približuje M. Alexik.



V PRÍRODE ŠPORTUJE VIAC ĽUDÍ

Lákadlo prírody, ale aj nádherné zimné scenérie postupne priťahujú čoraz viac vyznávačov v behu na lyžiach. „Mám pocit, že pri športe v prírode teraz stretávam viac ľudí, ako bežne. Viacerí takto spoznávajú okolie Starej Ľubovne. Je totiž obrovský rozdiel jazdiť po upravených tratiach, ako po tých, ktoré si ľudia vyšľapú. Je to oveľa väčší komfort a človek toho prejde a uvidí oveľa viac. Navyše tu máme výborné podmienky, tak prečo to neoznačiť,“ konštatuje zanietenec.

S pribúdaním upravených tratí pocítili nadšenci aj odozvy od ľudí. „Cez sociálne siete sa ľudia pýtajú na podrobnosti, takže tá spätná väzba tu je,“ dodáva M. Alexik, podľa ktorého budú v regióne pracovať aj na budovaní ďalších tratí.



Peter Rindoš, foto: archív MA, MP


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 4 (3. február 2021)

bottom of page