top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

VIDEO Aj cez umenie búrajú predsudky

Updated: Apr 19, 2021

Prvý medzinárodný kongres Rómov sa konal 8. apríla v roku 1971. Deň Rómov bol tak už po päťdesiatykrát príležitosťou oslavovať a prezentovať rómsku kultúru a predovšetkým zviditeľňovať nadaných Rómov.

Významný deň pripomenula expozícia desiatich obrazov rómskeho výtvarníka Jozefa Feča v Galérii Provinčný dom. Putovná výstava Neznáme farby osobností zobrazuje portréty svetových osobností s rómskym pôvodom.

Ján Berky-Mrenica, husľový virtuóz

MAĽOVAL NA SADROKARTÓN

V Starej Ľubovni boli odprezentované obrazy s podobizňami umelcov ako bol Ján Berky-Mrenica, Margita Reiznerová, Cinka Panna, Rinaldo Oláh, Dezider Banga, Johann Wilhelm „Rukeli“ Trollmann, Tera Fabianová, Věra Bílá, Ján Cibuľa či Katarina Taikon.

vorba týchto osobností je hlasom rómskych komunít. V mnohom pomáha prekonávať negatívne predsudky.


Umelec však celkovo vytvoril 23 portrétov. Prvých trinásť diel namaľoval pop-artovým štýlom na stavebný sadrokartón. „Nápad maľovať na sadrokartón vznikol ešte za mojich mladých čias, keďže plátno bolo drahé a sadrokartón lacný. Veľmi dobre to držalo, dobre to schlo, dalo sa to veľmi rýchlo namaľovať, takže som si povedal - prečo nie,“ opísal nápad 27-ročný umelec. Autor namaľoval aj portrét rómskej buditeľky, aktivistky a spisovateľky Eleny Lackovej z Veľkého Šariša, ktorá by tento rok oslávila 100 rokov.


NADANIE NIE JE VŠETKO

Súčasťou prezentácie v galérii bola aj krátka diskusia. Hovorilo sa o predsudkoch voči rómskej menšine a o práci s rómskymi deťmi. Diskutujúcou bola pedagogička Jana Pierová, ktorá učí v ZŠ Podsadek a vedie divadelný súbor ArtRoma. „Rómske deti majú talent vycítiť z človeka charakter. Nedajú sa len tak ľahko oklamať hraným úsmevom. Odhalia, či to myslíte naozaj úprimne. Vážim si na svojich žiakoch to, že ak si učiteľa pustia k telu, dokážu vytvoriť nezabudnuteľný vzťah. Aj ja učím žiakov, na ktorých nikdy nezabudnem.“

„Divadlo ArtRoma pomáha žiakom v Podsadku búrať predsudky a zároveň byť hrdými na svoje rómstvo.“ J.Pierová


Okrem toho sa v galérii predstavili aj mladé talenty. Dve kamarátky Barbory a členky divadelného súboru ArtRoma zarecitovali pásmo v rómsko-slovenskom znení. Barbora Čurejová prednedávnom získala 3. cenu za prednes prózy v celoslovenskej súťaži Rómovia recitujú. „Naučila som sa recitovať v divadelnom krúžku. Chcela by som si poslať prihlášku na konzervatórium. Ak to náhodou nevyjde, vybrala by som sa pedagogickou cestou. Rada by som pomáhala rómskym deťom,“ zauvažovala o svojej budúcnosti B. Čurejová.

B. Porčogošová (vľavo) a B. Čurejová (vpravo) so svojou mentorkou J. Pierovou.


Hru na saxofón predviedol študent konzervatória v Košiciach Peter Hangurbadžo, ktorého predtým viedol učiteľ Peter Mosorjak v ZUŠ J. Melkoviča. „K hudbe som bol vedený odmala, som z muzikantskej rodiny. Mnohí moji nadaní priatelia sa chceli venovať hudbe, no nemali také zázemie ako som mal ja. Vnímam však, že Rómovia nie sú len umelecky nadaní, ale vynikajú aj v iných oblastiach,“ vyjadril sa P. Hangurbadžo.

Tera Fabianová, spisovateľka

Deň Rómov v galérii zorganizovalo Ľubovnianske osvetové stredisko. Organizátorom expozície je krajská samospráva a Štátna vedecká knižnica v Prešove.

Cieľom je priblížiť slávne osobnosti s rómskym pôvodom a poukázať na to, že aj Rómovia tvoria významné hodnoty v kultúrno-spoločenskom živote.


Putovná výstava bude v kultúrnych organizáciách Prešovského samosprávneho kraja dostupná počas celého roka. Na území Prešovského kraja žije okolo 127-tisíc Rómov.


foto: ĽMS




Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 14 (14. apríl 2021)



bottom of page