top of page
  • Anna Lazorčáková

Vianočné medovníky už rozvoniavajú

Keďže koláče by nemali chýbať na žiadnom štedrovečernom stole, niektorí s pečením medovníkov už začali. Tí, ktorí tak neurobili, sa môžu inšpirovať. Svoj vyskúšaný recept nám prezradila Katarína Fazekašová, jej medovníky sú chutné a foremné.


Recept na medovníky

K. Fazekašová s detskými pomocníkmi zo susedstva upálila cukor na karamel, zaliala vodou, dosypala práškový cukor a roztopila. Pridala med a Heru, nechala roztopiť, vychladnúť a pridala ostatné suroviny. Cesto vypracovala a nechala stáť 12 hodín (môže byť aj viac). Odpočinuté cesto rozvaľkala a vykrajovali sa medovníky. Napokon sa potreli žĺtkom zmiešaným s lyžičkou kávy Nescafé. Piekli sa pri 170 stupňov.

Spolu s deťmi ich potom vyzdobila bielou zmesou, polevu si vyrobila vymiešaním jedného bielka, preosiateho práškového cukru, a citrónovej šťavy. „Deti sa rady zapájali, miesili cesto, vykrajovali, no najviac sa tešili z ozdobovania,“ pochválila malých pomocníkov. Na zdobenie použili špajdľu aj vrecúško s odstrihnutou špičkou. A aké vianočné motívy si pripravili? „Hviezdičku, anjela a stromček,“ povedala 3-ročná Barborka, ktorá sa na Vianoce teší, lebo príde ocko. A prezradila nám, že od Ježiška by chcela dostať malú bábiku. Aj jej súrodenci zdobili vianočné medovníčky. Karolína zdobila guličky a čiarky, ale aj anjela, rybu, prasiatko, snehuliaka, stromček a hviezdu. Vraj piekli medovníky len tento rok a pred rokom s ockom. Podobné motívy zdobil aj Mathias. „Najľahšie sa mi zrobil stromček, lebo som naň dal len čiarky a guličky. Čiarky sú to biele, čo dávate okolo stromčeka a guličky sú svetielka,“ povedal a poznamenal, že medovníky majú radi vďaka sladkej poleve.


Mäkké medovníčky

Cesto:

250 g HERA, 150 g medu, 1 dcl vody, 200 g práškového cukru, 700 – 800 g hladkej múky, 2 celé vajcia, 2 čajové lyžice sódy bikarbóny, 2 čajové lyžice perníkového korenia

Poleva:

1 bielok, 140 g preosiateho práškového cukru, 1 čajovú lyžicu citrónovej šťavy


Článok bol publikovaný v ľubovnianskych novinách č. 47 - 48 (15. december 2020)


al, foto: E. F.


bottom of page