top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

VIDEO V Starej Ľubovni vznikla otvorená záhrada pod morušou

Updated: Aug 26, 2021

Dejiskom 10. ročníka festivalu UM UM sa stala vznikajúca Komunitná prírodná klimatická záhrada pred Základnou školou na Komenského ulici. Jej zrodenie súviselo s workshopmi z cyklu eKolaboratórium, ktoré prebiehali minulý týždeň. Ústrednou témou festivalu bola súčasnosť klimatickej krízy.

Záhradu zakladali počas piatich dní Staroľubovňania spoločne s umelcami, ktorí prišli navštíviť festival UM UM. „Stavali lektori, zamestnanci z aktivačných prác i z mestského úradu, zapojili sa aj ľudia zo susedstva, dokonca prišli s malými deťmi,“ povedala Marika Smreková, organizátorka festivalu. V záhrade postupne pribúdali rôzne prírodné prvky. „Pracovali sme hlavne s drevom, robili sa drevené konštrukcie ako vstupná brána či sedenia,“ zhrnul lektor Jozef Pavlík, ktorý viedol prácu na oddychových prvkoch.

V prvých dňoch vznikol dažďový záhon, ktorý bude zachytávať vodu. „Pokiaľ umožníme čo najväčšiemu množstvu vody vsakovať priamo do pôdy, zamedzíme poklesu podzemných vôd, a tým spôsobom aj vysychaniu studní na mnohých miestach Slovenska a zároveň znížime riziko povodní,“ vysvetlil užitočnosť záhonu, ktorý už teraz spĺňa svoju funkciu, lektor Štefan Szabó. V jeseni sa budú vysádzať rôzne kríky či byliny a navyše, ľudia môžu prispievať aj rastlinami zo svojich domácich záhrad. „Všetko bude vznikať postupne, vznikne náučná cesta z bylinkových záhonov, vysadia sa stromy, okolo škôlok kríky černíc, malín. Chceme, aby vznikol priestor, v ktorom sa ľudia budú cítiť dobre a budú mať chuť poležať si tam v tráve či posedieť,“ doplnila M. Smreková. Rovnako by mali pribudnúť viaceré informačno-náučné tabule, napríklad s návodom, ako si zhotoviť dažďový záhon doma.

ZÁHRADA PRE VŠETKÝCH

Priestor sa už teraz môže využívať na organizovanie rozmanitých podujatí i stretnutí „Uskutočňovať sa tam môžu rôzne stretnutia klubov a spoločenstiev, narodeninové oslavy či životné udalostí, domové schôdze. Záhrada je otvorená pre všetkých,“ dodala M. Smreková.

Počas týždňa v nej už prebiehali divadelné a tvorivé dielne. Vo workshope Stratégia Ruže sa pracovalo s osobnými príbehmi a piesňami ľudí, ktorí sa stali obeťami klimatickej krízy. Svoje miesto si tam našla i hudba, film či scénické čítania a mnoho debát so zaujímavými hosťami.

O KLIMATICKEJ KRÍZE

Na ukončenie jubilejného ročníka

prijali pozvanie arcibiskup Ján Babjak, predseda Environmentálnej subkomisie Konferencie biskupov Slovenska a člen subkomisie KBS, otec Jozef Voskár, ktorý bol v minulosti odborný pracovník Štátnej ochrany prírody a špecialista na ochranu fauny. V bloku štyroch krátkych prednášok pod hlavičkou Misia kresťanstva v ochrane prírody sa venovali téme Súčasnosť klimatickej krízy. Spoločne s nimi prednášali aj dve odborníčky, klimatická aktivistka Tereza Vohryzková, a to o Funkčnom modeli občianskej participácie a psychologička Miroslava Žilinská na tému Úloha rodičov v podpore klimatického hnutia. podujatie eKolaboratórium vzniklo v rámci projektu Uzol kultúry – Stará Ľubovňa – mesto kultúry 2021, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 30 (18. august 2021)

bottom of page