top of page
  • Peter Rindoš

VIDEO Tamara Točeková si odbila premiéru v reprezentácii

Florbalistke Tamare Točekovej sa splnil športový sen. Talentovaná športovkyňa sa dostala do záverečnej nominácie juniorskej reprezentácie Slovenska. Na nedávnych Majstrovstvách sveta vo Švédsku si dokonca pripísala premiérový gól.

O nominácii sa študentka Gymnázia T. Vansovej v Starej Ľubovni dozvedela od trénera. „Keď mi poslal správu, bola som veľmi rada. Už sme ani neverili, že majstrovstvá sa uskutočnia, pretože pre pandémiu sa prekladali, no napokon to vyšlo,“ povedala Tamara z Chmeľnice.

Z úspechu nádejnej florbalistky sa pochopiteľne tešilo aj okolie, rodičia i starí rodičia, vrátane jej najväčšieho fanúšika. „Radosť mal hlavne dedko z Plavnice, ktorý je na každom mojom domácom extraligovom zápase. Všetko sledoval cez internet,“ poznamenala Tamara.

Slovenky na úvod šampionátu podľahli favorizovanému Švédsku iba o dva góly, nasledovala jasná prehra s Českom a prehra o gól s Lotyšskom.


Ruskám dala gól

„V zápase o siedme miesto proti Rusku sme boli favoritom my. Tréner mi dal príležitosť odohrať veľa minút a mne sa podarilo dať aj gól. Pocity boli naozaj skvelé,“ prezradila nádejná florbalistka, ktorá si na pamiatku z gólovej akcie odložila loptičku. „Najlepšie štyri tímy boli úplne inde ako my ostatné. Také Švédsko hrá neskutočne rýchly florbal. Každopádne, pre mňa bol turnaj veľkou skúsenosťou, spomienky mi zostanú na celý život,“ dodala hráčka ženského extraligového Sabinova.

Samotný pobyt v meste Uppsala si pochvaľovala. „Síce sme boli väčšinou na hoteli a v hale, raz sa nám však podarilo dostať sa aj do mesta, ktoré bolo nádherné.“


Florbal je jej koníčkom

Po skončení svetového šampionátu už Tamara naplno zarezáva v škole a začali jej aj tréningy v Sabinove, kam dochádza trikrát do týždňa. K tomu treba prirátať aj zápasy. „Je to pomerne náročné, najmä všetko skĺbiť so školou. Už odmalička som však skúšala mnoho športov, ale florbal ma chytil najviac. Je to môj koníček, ktorý ma baví,“ vyznala sa. Ako dodala, vo florbale by chcela pokračovať aj naďalej, aj v prípade štúdií na vysokej škole. „Ktovie, možno raz skúsim aj zahraničie,“ zamyslela sa.


Učiteľ Róbert Boško:

Tamara dokázala prevyšovať staršie hráčky

Začiatky kariéry Tamary Točekovej sú späté so školou na Levočskej v Starej Ľubovni. „Chodila som na florbalový krúžok a podarilo sa nám postúpiť až na školské Majstrovstvá Slovenska. Neskôr ma učiteľ Robo Boško zobral do Sabinova a odvtedy som tam,“ prezradila.

Dá sa teda povedať, že za dobre rozbehnutou kariérou Tamary stojí práve spomínaný učiteľ. „S Tamarkou som mal možnosť pracovať už na prvom stupni základnej školy. Jej všestranné športové nadanie sa začalo prejavovať prakticky od prvého ročníka. Zúčastňovala sa viacerých športových súťaží, zo začiatku to bol najmä futbal, v ktorom nás reprezentovala v zmiešanom družstve s chlapcami. Svoj florbalový talent začala naplno rozvíjať od piateho ročníka, kedy sa ku mne prihlásila do florbalového krúžku. Aj keď bola nižšieho vzrastu, ovládaním hokejky, šikovnosťou a predvedenou hrou dokázala prevýšiť aj o dva-tri roky staršie žiačky,“ priblížil učiteľ. Podľa neho bola Tamara vždy usmievavá a skromná, čo ju v kolektíve radilo medzi obľúbencov. „Na ihrisku bola skvelá, strieľala veľa gólov a svoje spoluhráčky vedela v ťažkých chvíľach podržať či vyburcovať k lepším výkonom. V drese mladších aj starších žiačok nám pomohla k zisku viacerých trofejí. Po ukončení štúdia na našej škole sme ju priviedli do ženského extraligového klubu v Sabinove, kde si hneď v prvom ligovom zápase otvorila svoj strelecký účet dvoma gólmi. V priebehu troch rokov sa so sabinovskými predátorkami stihla radovať z titulov majsteriek a vicemajsteriek Slovenska. Minulú sezónu dievčatá skompletizovali svoju zbierku ziskom bronzových medailí. Tamarke budem držať palce, aby jej darilo aj naďalej a aby zvládla prechod z juniorského do seniorského florbalu,“ uviedol R. Boško.

Úspešný tím ZŠ na Levočskej ul.

foto: archív TT, RB

Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 34 (16. september 2021)

bottom of page