top of page
  • Peter Rindoš

Talentovaného Emila Haladeja vytiahol do reprezentácie Ladislav Borbély

V minulom ročníku futsalovej ligy v Starej Ľubovni bol najlepším hráčom súťaže. Svoje nadanie pre loptové hry potvrdil Emil Haladej (23) aj najnovšie. Tréner reprezentácie a známy televízny expert Ladislav Borbély si ho vyhliadol do reprezentačného výberu Slovenska v malom futbale.


Hráva futbal, futsal i malý futbal.


Rodák z Jakubian bavil posledné sezóny divákov v športovej hale v Starej Ľubovni. Jeho tím Lamasia, aj keď so šťastím, populárnu súťaž napokon vyhral. Emil bol organizátormi vyhlásený za najlepšieho hráča, s 24 gólmi sa stal aj najlepším strelcom. Futsal, podobne, ako pre mnohých futbalistov, je aj preňho akýmsi športovým doplnkom počas každej zimy. To isté platí aj o malom futbale.


POZVÁNKA PRIŠLA SMS-KOU

Talentovaný športovec momentálne hráva futbal v Rakúsku v klube ASK Elektra. V rámci prípravy a tréningu sa však venuje aj malému futbalu, v ktorom sa upísal bratislavskému klubu AFT Wolves Bratislava. Zrejme tam si ho reprezentační tréneri aj všimli. Pozvánka cez sms-ku ho pochopiteľne príjemne prekvapila. „Bol som veľmi šťastný, keď som sa to dozvedel. Aj keď to bolo všetko narýchlo, vyhovovalo mi to, pretože som mal na klubovej úrovni práve voľný víkend,“ opísal príjemný moment z konca novembra.

Pozvánku do reprezentácie v malom futbale dostali viacerí hráči, ktorí na minuloročných Majstrovstvách sveta v Austrálii skončili siedmi. Vtedy mali na medailu, žiaľ, po kontroverzných momentoch prehrali vo štvrťfinále s Brazíliou 1:2. Výber je momentálne vo fáze príprav na Majstrovstvá Európy, ktoré majú byť onedlho v Košiciach. V rámci kempu odohral aj prípravný zápas s výberom Bratislavy, ktorý reprezentácia prehrala 3:4. Podľa Emila bola najväčším problémom súhra. „Zápas mal pomerne vysoké tempo. S niektorými chlapcami som sa videl prvýkrát a o to ťažšie to bolo. Neostal som ale sklamaný, zamrzela ma akurát prehra na pokutové kopy.“



PODPORUJE HO OTEC

Hlavným trénerom reprezentácie v malom futbale je Ladislav Borbély. Televízny spolukomentátor, ale najnovšie aj tvár z reklamy tvrdí, že Emil Haladej je univerzálny hráč. Podľa neho mu tiež pomáha prax z veľkého futbalu, kde hrá moderného obrancu, takzvané falošné krídlo. S každým útokom zároveň aj bráni. „Veľmi rád behávam a na malom futbale je to výhoda. Ihrisko nie je až také veľké, a tak môžem využívať svoj fyzický fond naplno,“ poznamenal rodák z Jakubian.

Motiváciou sú pre Emila aj hráči európskych klubov ako Bayern Mníchov. „Snažím sa stále napredovať. V poslednom čase sa mi vždy v niečom darí, začo som veľmi rád. Je to super pocit, ak ti po zápase spoluhráči povedia, že si podal skvelý výkon, keď ťa chvália diváci či tréner. Chcem byť stále lepším a lepším,“ netajil futbalista, ktorému je najväčšou oporou jeho otec. „Stále mi hovoril, čo mám spraviť lepšie. Vraj som podľa neho mal slabé nohy, že musím mať lepšie, a ja som sa za to vždy urážal. Keď sa dnes pozriem naspäť, viem, že mal vždy vo všetkom pravdu.“


Ladislav Borbély, reprezentačný tréner v malom futbale.


ZMLUVA PO PRVOM TRÉNINGU

Emil hráva veľký futbal v Rakúsku už dlhšiu dobu. Do aktuálneho klubu ASK Elektra v regionálnej súťaži ho posunul jeho bývalý spoluhráč a terajší agent. „Sledovali ma už dlhšie a mali o mňa záujem. Už po prvom tréningu sme riešili zmluvu. Kolektív je super, sme tam ako jedna veľká rodina. Ihneď som medzi nich zapadol, pretože ak chcem, aby to fungovalo na ihrisku, musí to fungovať aj mimo neho,“ skonštatoval.

Ako nám v čase rozhovoru prezradil, jeho rakúsky tím bol krátko pred dôležitým pohárovým zápasom. Náš zástupca ešte s istotou nevedel, či zápas stihne. Dôvodom bola zapálená achilovka, ktorá si vyžadovala regeneráciu. „Cez druholigistu sme sa dostali do 16-finále. V ňom sa stretneme s LASK-om Linz, ktorý hráva európske súťaže a v tejto sezóne vyradil našu Dunajskú Stredu 7:0. Uvidíme, ako to dopadne,“ povedal na záver.


Peter Rindoš, Natália Havrilová, foto: archív


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 47-48 (15. decembra 2020)

bottom of page