top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Syndróm náhleho úmrtia dojčiat stále straší. Nádejou sú monitory dychu

Updated: Jul 27, 2020


Vstať ráno a zistiť, že vaše zdravé bábätko v postieľke nedýcha, je veľmi mrazivá predstava. Žiaľ, deje sa to! Mamičky majú obavy z desivej diagnózy SIDS – Sudden Infant death Syndrome (Syndróm náhleho úmrtia dojčiat), ktorá je aj v modernej medicínskej dobe stále veľkou záhadou.


Nepoznajú sa príčiny, iba sa dedukujú rizikové faktory a prakticky sa voči tejto tzv. tichej smrti, ktorá ročne pripraví na Slovensku o život okolo desať dojčiat do jedného roka života, nedá predísť. Istou nádejou je však prístroj, ktorý monitoruje nepretržite dych bábätka a pri jeho výpadku signalizuje problém, a teda dáva možnosť včas zareagovať.


Verejná zbierka má svoj význam


Monitory dychu si tak zadovažujú preventívne mnohí rodičia a niekoľko ich má aj tunajšia nemocnica. A uplynulý týždeň sa počet týchto pomocníkov rozšíril o ďalšie tzv. apnoe monitory, ktoré Ľubovnianskej nemocnici priniesla riaditeľka neziskovej mimovládnej organizácie Nadácia Križovatka, ktorá sa roky stará o pokojný spánok bábätiek. „Do Starej Ľubovne sme priniesli dva monitory dychu Babysense, ktoré boli zakúpené z verejnej zbierky, teda z peňazí, ktoré sa zbierali do pokladničiek na celom území republiky. A tie peniaze sú plne využívané iba na nákup monitorov dychu, ktoré následne darujeme takisto po celom Slovensku do jednotlivých nemocníc,“ ozrejmila Táňa Tomasch, riaditeľka Nadácie Križovatka, ktorá takto rozdala už stovky užitočných pomocníkov.


Ani v tunajšej nemocnici nebola prvýkrát, dva monitory odovzdala už v roku 2010 a teraz pribudli ďalšie. Primárka detského oddelenia Jana Maďarová sa tomuto daru, pochopiteľne, iba potešila. Novorodenecký úsek detského oddelenia tak bude mať opäť rozšírenú paletu modernej prístrojovej techniky, ktorú požičiavajú mamičkám dokonca aj domov. „A to nielen pri prepustení po pôrode, ale aj ak si to zdravotný stav detičiek vyžaduje dodatočne, napríklad pri vrodených srdcových chybách,“ dodala primárka oddelenia. Aj keď, ako podotkla, strašenie touto záhadnou diagnózou nie je na mieste, určite treba byť v strehu.


Primárka detského oddelenia si prevzala dar od riaditeľky (vľavo) Nadácie Križovatka. Monitory dychu sa na novorode

neckom úseku zídu.


Ohrození sú nielen novorodenci

„Syndróm náhleho úmrtia sa týka každého dojčaťa, aj keď sú skupiny, ktoré sú viac rizikové. Ohrozené sú, napríklad deti matiek fajčiarok, s nízkou pôrodnou hmotnosťou, s vývinovými chybami a aj tie, u ktorých je zanedbaná výživa. Čiže netýka sa to vyslovene len novorodencov,“ upozornila J. Maďarová. Veľa sa hovorí o tom, že SIDS hrozí detičkám, ktoré spia na brušku a tiež tým, ktoré často trpia horúčkovými stavmi spojenými s chorobami dýchacích ciest.


Mamičky si aj preto tento monitor dychu rady požičiavajú, dáva im to pocit istoty. Oddelenie tak má vždy k dispozícii 5 – 6 monitorov dychu, ktoré sú stále v obehu. „Verím, že nadácia získa ďalšie finančné zdroje, aby mohla ešte dovybaviť monitormi dychu ďalšie novorodenecké lôžka tu v nemocnici,“ prisľúbila ďalšiu pomoc šéfka nadácie, ktorá sa takto zaradila medzi štedrých donorov, ktorých v prípade nemocnice nikdy nie je dosť.


bottom of page