top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Stonožkové čítanie je opäť v plnom prúde

V Ľubovnianskej knižnici sa odohral neobyčajný príbeh pána Sovu! Po dlhšom čase si deti užili inscenované čítanie v rámci 12. ročníka Stonožkového čítania.



Súčasťou čitateľskej kampane sú už tradične rôzne zážitkové čítania, modelové lekcie pre deti alebo stretnutia so spisovateľmi. Prvé inscenované čítania na motívy knihy Ahoj, pán Sova! sa v knižnici podarilo pripraviť koncom novembra. V činoherno-bábkovom divadle plnom bláznivého humoru, dobrodružstva a pesničiek účinkovali Miroslav Mihálek a Patrícia Sopkovičová z Divadla Spozavoza. „Tvorba divadla sa prispôsobuje uponáhľanému svetu, ktorý prináša množstvo zmien. Deti túto atmosféru nasávajú a vnímajú tak aj kultúru. Preto už nepoužívame siahodlhé monológy. Snažíme sa, aby boli texty svižné, popretkávané tanečnou choreografiou prípadne pesničkami,“ povedal M. Mihálek. Predstavenia boli zabezpečené prísnymi protiepidemickými a hygienickými opatreniami.


NA CENY SI POČKALI

Kvôli pandémii sa množstvo knižničných podujatí popresúvalo. „Nebolo možné usporiadať ani slávnostné odovzdávanie cien víťazom 11. ročníka čitateľskej súťaže, ktoré sa zvyčajne deje na konci školského roka v Kine Tatra,“ povedala Zuzana Lukačovská, koordinátorka podujatia.

Víťazi si museli na svoje ceny počkať. Putovnú zlatú stonožku získali žiaci 3. B triedy zo ZŠ Levočskej. Cenu si prevzali už ako štvrtáci. Podarilo sa im prečítať 350 kníh. V kategórii jednotlivcov získala prvé miesto Lilien Čižmárová zo ZŠ Levočskej za 194 prečítaných kníh, čo je v histórii súťaže rekordný počet. V minulom ročníku sa do súťaže zapojilo 353 detí, ktoré spolu prečítali 2408 kníh.


STÁLE JE ČAS PRIHLÁSIŤ SA

Nový ročník čitateľskej súťaže sa v Ľubovnianskej knižnici začal v októbri. Deti už nesúťažia ako triedne kolektívy, ale jednotlivo. Každý počas roka vyplňuje papierový alebo elektronický záznam o knihe. „K zmene sme pristúpili, pretože triedne kolektívy majú obmedzenú možnosť navštevovať knižnicu. Knihy si chodili vymieňať pravidelne spoločne, teraz to deti musia zvládať samostatne. Nemôžu tu tráviť svoj voľný čas, ako na to boli zvyknuté. Opatrenia, ale aj rekonštrukčné práce na OD Družba sa odrazili na miernom poklese návštevnosti,“ zhrnula Z. Lukačovská.


Do Stonožkového čítania sa dá zapojiť kedykoľvek v priebehu roka. Registračný poplatok je vo výške dvoch eur. Kampaň z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je hlavným partnerom.



„Stonožkové“ záznamy o prečítaných knihách


Markus Simon

- kniha: Rozprávkový šlabikár - Popoluška - Smiali sme sa, keď sme rozcvičovali jazyk slovami hŕba, vŕba, tŕň a iné.


Timea Tureková

- kniha: Výnimočný drak s menom Vajce - Je to o malom drakovi, ktorý sa narodil z puknutého vajca. Nemal rád svoje meno. Považoval sa za nepotrebného. Keď horel les, nikto ho nevedel uhasiť. Zrazu Vajce začal chrliť ľad, uhasil oheň a vtedy si uvedomil, že je výnimočný.

Marko Jendrichovský

- kniha: Labradorský retriver - Táto kniha ma naučila ako učiť psa triky. Aj tak mi je to ,,na nič“, pretože ho má síce prababka..., ale už je veľký a v takom veku ho dačo naučiť, by sa nedalo. Musel by byť ešte malý, ale pokúsim sa, aspoň niečo. No ale aspoň viem, že keď budem mať ďalšieho retrivera, tak to skúsim. Myslíte, že mi dovolia rodičia psa?

ĽN 104/2020


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 45 (1. December 2020)


bottom of page