top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Sobáš Jána Krištofa Napoleona - pravnuka ružbašskej kráľovskej svadby

Updated: Nov 18, 2020

Od sobáša Jána Krištofa Napoleóna - pravnuka ružbašskej kráľovskej svadby uplynul 19. októbra rok. No a pred rokom nám prípravy na uvedenie knihy Ružbašská kráľovska svadba do života. Neumožnili sa plne venovať tomuto historicky zaujímavému sobašu, ktorý stojí za pozornosť. Dovoľte preto zameškané dobehnúť a opísať vám jednu z krásnych cisársko-kráľovských svadieb, ktoré sa tak trochu týkajú aj našho regiónu.


Potomok francúzskeho cisára Napoleóna

Napoleóna I. vám nemusíme predstavovať. Jeho vojenské ťaženie Európou pozná snáď každý. Jeho potomkovia sú však menej známi, i keď sa niektorí významne vyznačili v medzinárodných dejinách. Aktuálnym potomkom a uznaným nástupcom potenciálneho francúzskeho cisárskeho trónu je Ján Krištof Napoleón, oficiálnym menom Napoleón VII. Napoleónova línia sa po smrti syna a jediného priameho dediča v roku 1832 dedila po mužských potomkoch mladšieho brata Jérôma a Ján Krištof je jeho pra-pra-pra vnukom. Stáročiami vznikol veľký kruh Napoleónovej rodiny, do ktorého patrili významní šlachtici z celej Európy. Môžme v ňom nájsť aj rodinu Zamoyských, ktorá bola počas 60 rokov úzko spätá so Slovenskom. Boli to poslední súkromní vlastníci hradu Ľubovňa a kúpeľov Vyšné Ružbachy. Dokonca prarodičia Jána Krištofa, tzv. ružbašský svadobný pár - Rénier de Bourbon-Siciles a Karolína Zamoyská sa zosobášili v roku 1923 vo Vyšných Ružbachoch.



Osudu neujdeš

Ak by sa každý z nás trochu pohral s dejinami vlastnej rodiny, čo aj vrelo odporúčame, prišiel by na to, že sa osud často opakuje. Bolo to tak aj v prípade Jána Krištofa, lebo sa zaľúbil do grófky Olympie von Arco-Zinneberg. To meno vám možno nič nevraví, ale, keď sa pozrieme na rodokmeň tejto mladej dámy, tak nám neujdú zaujímavé fakty. Olympia je pravnučkou posledného rakúsko-uhorského cisára Karola I. Zároveň je pra-pra-pra neterou Márie Lujzy Habsbourgskej, ktorá sa vydala v roku 1810 za veľkého Napoleóna I. Teda po viac ako 200 rokoch sa dve tak rozdielne rodiny opäť spojili svadbou, ale súčasný sobáš bol z lásky, čo sa o ich predchodcoch povedať nedalo. Mária Lujza bola považovaná za obeť habsbourgskej manželskej politiky a jej odchod do Francúzska sa bral ako cesta na popravisko. Na rozdiel od väčšiny rôznych politických sobášov v minulosti, bol tento, na veľké prekvapenie, šťastný. Dokonca Mária Lujza porodila Napoleónovi vytúženého syna, pre ktorého sa so svojou prvou manželkou, krásnou Jozefínou, Napoleón rozviedol. Tá kvôli pokročilému veku nevedela dať cisárovi potomka a dediča novovzniknutej prestížnej dynastie.


Invalidovňa ako miesto sobáša

Snúbenci sa rozhodli spojiť životy v katedrále pre nich veľmi symbolickej Invalidovne nachádzajúcej sa v srdci Paríža. Budova bola postavená Ľudovítom XIV. - Kráľom Slnko, zhodou okolností predkom obidvoch snúbencov. Kráľ ju dal vystaviť pre zranených vojakov masívne prichádzajúcich z bojísk. V týchto priestoroch sa nachádzajú hroby významných osobností francúzskych dejín, ale najvýznamnejším a najnavštevovanejším hrobom je práve monumentálna hrobka Napoleóna I.

V deň sobáša mali snúbenci trochu jesenné počasie, ale to neubralo na dobrej nálade zúčastneným. Už od skorého rána sa v kostole začali zbiehať svadobníci pricestovaní z celého sveta. Spomedzi najznámejších spomenieme napr. hlavu Luxemburského vojvodstva - Henriho Luxemburskeho s rodinou, Karola de Bourbon-Siciles s rodinou, nástupcu potencialného dvojsicílskeho trónu, Duerte de Bragança - nástupcu potencialného portugálskeho trónu, Astrid a Laurent Belgickí - súrodenci Filipa Belgického zastupovali kráľa a Beatrice z Yorku. Vnučka anglickej kráľovnej zastupovala Alžbetu II.



Nevesta bola krásna

Grófka Olympia von Arco-Zinnemberg bola nádherná nevesta. V sprievode dojatého otca predstúpila pred bohato vyzdobený oltár v originálnych šatách predstavujúcich listy papradia z dielne amerického návrhara Oscara de la Renta. Ako sa patrí na pravú princeznú, mala na hlave niekoľkometrový závoj pridržaný rodinnou diamantovou korunkou. Na ruke sa jej skvel obrovský 40-karátový diamantový prsteň, ktorý jej podaroval Ján-Krištof na znak lásky v deň zásnub. Nie je to obyčajný prsteň, lebo okrem peňažnej hodnoty viac ako milióna eur, má aj historickú. Patril francúzskej cisárovne Eugénii, manželke posledného francúzskeho cisára Napoleóna III. No a práve tento prsteň bol snúbencom odcudzený v Paríži v jari 2019. Ako to v dobre končiacom románe chodí, polícii sa podarilo za tri dni zatknúť zlodeja a navrátiť vystrašenému páru hodnotný zásnubný prsteň.

Šťastnému páru môžme len a len popriať všetko dobré. Nech sa im na spoločnej ceste všetko vydarí, minimálne tak dobre, ako sa im vydaril ich nádherne rozprávkový sobáš. Pevne veríme, že vás budeme môcť čoskoro informovať o dobrej správe, a to o narodení pokračovateľa prestížnej Napoleónovej dynastie.



Katarína Chapuis Šutorová, foto: archív rodiny

Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 41 (3. november 2020)

bottom of page