top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

So starostami o skúsenostiach s testovaním v obciach

Druhé kolo celoplošného testovania prinieslo zaujímavé údaje. Takzvaná testovacia turistika v obci Lacková dramaticky navýšila percento pozitívne testovaných. Starosta uvažuje o tom, že v ďalšom kole testovania už otestuje len miestnych.



V prvom kole celoplošného testovania mali v Lackovej 0,00 % pozitívne testovaných. O týždeň neskôr im však percentá vyskočili na 3,25 % . Paradoxom je, že napriek tomu, že v dedine mali len jedného pozitívne testovaného, budú sa musieť pravdepodobne zúčastniť prípadného tretieho kola testovania. „V druhom kole sme mali päť pozitívne testovaných. Dvaja boli z Vyšných Ružbách a dvaja z Hniezdneho. Výrazne nám to pokazilo percentá. Nie sme na nich ale nahnevaní, urobili len to, čo mohli,“ zhrnul Marek Gallík, starosta Lackovej.


V malej obci pritom aj v prvom kole testovali občanov z iných dedín, no nikto z „cezpoľných“ nebol pozitívny. „Ak budeme tretie kolo spoluorganizovať, testovať cezpoľných občanov sa už nechystáme. Rád ich privítam na iných podujatiach, ale na testovaní už radšej nie,“ povedal starosta, ktorý má pocit, že žijeme v strachu. „Niektorí starší sa boja vyjsť z domu. Média ich od rána do večera bombardujú negatívnymi správami o korone, čo má zlý vplyv na ich psychiku. Nemajú prístup k zdravotnej starostlivosti. Mnohí lekári ošetrujú len cez telefón. Ak sa teraz aj dostanú k lekárovi, vyžadujú od nich certifikát,“ povedal M. Gallík, ktorý si vie predstaviť, že peniaze využité na celoplošné testovanie sa mohli použiť efektívnejšie, napr. na opatrenia zamerané pre seniorov v domovoch dôchodcov, ktorí sú najohrozenejší. Náklady na testovanie sa v ich dedine vyšplhali približne na 800 eur. Obec platila zo svojich zdrojov dobrovoľníkov a starosta dúfa, že štát preplatí zdravotný personál.


VÄČŠINA OBCÍ ZAZNAMENALA POKLES

Prekvapením testovania boli aj obce, kde došlo k výraznému poklesu percent. „Výsledok z druhého kola nám klesol o 4 % , pretože pozitívne testovaní z prvého kola ostali v karanténe,“ objasnil starosta Lesnice Ján Gondek. Rovnaký scenár sa odohral napríklad aj v Ruskej Voli nad Popradom, Sulíne či v Matysovej. „Som rád, že nebudeme musieť ísť do ďalšieho kola, a že z našej obce nebol v podstate nikto pozitívny,“ potešil sa Pavol Pastirčák, starosta Matysovej. Celé testovanie je podľa jeho názoru postavené na zodpovednosti pozitívnych ľudí. „Ak dodržali karanténu, tak testovanie bude mať zmysel,“ dodal.


Aj v Plavči to vyzerá tak, že sa už prípadného tretieho kola nezúčastnia. Počet pozitívnych tam klesol na 0,78 %. V prvom kole však mali percento dosť skreslené. „Rady boli v prvom kole veľmi dlhé a množstvo ľudí odchádzalo do susedných obcí. Možno aj preto sme mali iba 15 pozitívnych, ale v okolitých obciach ako Hromoš, Vislanka či Orlov bolo spolu okolo 12 pozitívnych Plavčanov. V druhom kole už ľudia toľko nečakali. Zvýšil sa počet testovaných, ale zároveň sa znížil počet nakazených,“ uviedol Peter Šlosár, starosta obce a vyčíslil aj náklady obce. Prvé a druhé testovanie ich stálo takmer 2000 eur.

foto: archív obec Plaveč


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 43 (18. november 2020)




bottom of page