top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Skríningové testovanie si zopakovali dve obce - Plaveč a Lomnička

Repeté skríningového testovania sa v okrese Stará Ľubovňa dotklo dvoch obcí. Tie v prvom kole vykázali vysoké percentá pozitivity – v Lomničke 4,04 % a Plavči 3,27 %. Napriek tomu, že okres sa nemusel pretestovať a obce dostali iba odporúčanie na testovanie, uplynulý víkend sa opäť pustili do skríningu.



„RÚVZ so sídlom v Starej Ľubovni informoval na bezpečnostnej rade okresu a krízovom štábe o aktuálnej epidemiologickej situácii na území okresu Stará Ľubovňa a v evidovaných ohniskách nákaz obcí Lomnička a Plaveč odporúčal týmto obciam zopakovať testovanie,“ informovala regionálna hygienička Mária Mancalová.


MOM-ka aj v obci Plaveč?

V prvom kole skríningu v Plavči pri 842 otestovaných vykázali pozitivitu 27 obyvatelia. „Epidemiologické vyšetrovanie u nich ukázalo, že išlo prevažne o prípady s bezpríznakovým priebehom, čo zvyšuje nekontrolovateľné šírenie tohto ochorenia.  Ďalším dôvodom pretestovania občanov bol aj predpoklad prítomnosti novej britskej mutácie koronavírusu u testovaných občanov v minulom týždni,“ zhodnotil Peter Šlosár, starosta obce s vyše 1800 obyvateľmi, kde sa testovaní mohli registrovať na konkrétny čas. Celkovo sa podrobilo antigénovým testom v sobotu 30. januára 584 ľudí, z toho pozitívni boli tentoraz len traja (0,51%). „Všetko prebehlo bez problémov, priebeh samotného testovania si prišiel osobne pozrieť aj prednosta okresného úradu. Rozprávali sme sa aj o tom, že v Plavči by mohlo vzniknúť prvé MOM mimo okresného mesta a obyvatelia okresu by nemuseli za testovaním cestovať do Ľubovne, ale okolie Plavča by mohlo využiť práve takúto MOM-ku zriadenú v obci,“ dodal starosta.



V Lomničke sprísnili režim opatrení

Opakované skríningové testovanie v Lomničke tiež prebehlo bez problémov a zrazilo percentá pozitívnych smerom dole, a to takmer o polovicu na 2,09 %. Počas dvoch dní sa prišlo otestovať 1051 ľudí (v prvom kole 1260), pozitívnych bolo 22 (v 1. skríningu 51). „Občania pred prvým kolom podcenili dodržiavanie karantény a celkovo dodržiavanie akýchkoľvek nariadení a epidemiologických opatrení,“ analyzovala veľký rozdiel prednostka obecného úradu Viera Kyslanová. V obci tak sprísnili opatrenia. „Každý občan sa pri vstupe a výstupe do obce Lomnička musí preukázať príslušníkom policajného zboru a vojakom ozbrojených síl potvrdením o vykonaní testu a negatívnom výsledku. Príslušníci OO PZ Podolínec v spolupráci s vojakmi ozbrojených síl denno-denne robia dohľad nad dodržiavaním všetkých epidemiologických opatrení a dodržiavaním karantény v obci. Tieto inštitúcie vzbudzujú u ľudí veľký rešpekt,“ vidí posun v dodržiavaní opatrení prednostka obce s 3 257 občanmi. Nápomocní sú tu aj terénni sociálni pracovníci a asistenti podpory zdravia a rovnako blízke mesto Podolínec.



Foto: archív obcí

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 4/2021

bottom of page