top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Seniori predviedli svoje zlaté ruky


Obdivovať starodávne dedičstvo, ktoré prezentovali seniori, sa dalo uplynulý týždeň v Ľubovnianskej knižnici. Medzi pätnástimi dámami nechýbali ani páni.


Jedným z nich bol známy Ján Pecuch zo Starej Ľubovne. Jeho diela z drôtu budú náš región reprezentovať na celoslovenskom kole v Trenčíne. Ďalej porota vybrala precíznu prácu Agnesy Fröhlichovej z Plavnice. Venuje sa paličkovanej čipke, ktorou vytvára obrazy a šperky. „Približne pred piatimi rokmi sme sa zúčastnili na kurze paličkovania v Starej Ľubovni. Veľmi sa nám to zapáčilo, tak sme sa tomu v Plavnici začali venovať. Je to časovo náročné, ale keď mám čas, sadnem si k tomu a paličkujem. Postup bol pre mňa veľkým prekvapením a veľmi ma potešilo, že naše práce pocestujú ďalej a budú reprezentovať,“ potešila sa A. Fröhlichová.

Treťou reprezentujúcou bude Marta Krupková z Hniezdneho. Porotu oslovili jej vyšívané brošne. Tejto technike sa venuje viac ako štyridsať rokov. Porota však ocenila všetkých zúčastnených. Ozdobné háčkovky, výšivky dopĺňali tkané koberce, háčkované hračky, štrikované a rôzne krojové odevy, nechýbala ani maľba a drevorezba. „Začal

som tvoriť v základnej vojenskej službe. Pracujem s preglejkou, drevom, vyrezávam a vypaľujem. Je to mravčia práca,“ povedal Michal Čuba z Kyjova, ktorý ukázal umeleckú drevorezbu.


Nápady hľadajú aj na internete

Terézia Saloňová z Jarabiny sa háčkovaniu hračiek začala venovať minulý rok v decembri. „Inšpiráciu čerpám na internete alebo z rozprávok. Vymieňame si ich aj s kamarátkou, navzájom sa tak motivujeme. Pripravujem aj drobnejšie hračky. Pre deti v materskej škole som napr. vyrobila 44 medvedíkov a pre dôchodcov 80 kľúčeniek,“ opísala svoju činnosť T. Saloňová, ktorá pri tvorbe väčšej hračky strávi s prestávkami skoro dva dni.


Krásno prehliadky dotváralo rozprávanie seniorov o tom, ako svoje dedičstvo a zlatú zručnosť odovzdávajú ďalším. Prezentovali sa tvorivé diela seniorov zo Starej Ľubovne, Hniezdneho, Vyšných Ružbách, Kamienky, Jarabiny, Kyjova, Malého Lipníka, Plavnice, Vislanky – Ďurkovej a Šambrona.


Druhý ročník akcie Zlaté ruky pripravila Okresná organizácia Jednoty dôchodcov na Slovensku v spolupráci s Ľubovnianskou knižnicou, Mestom Stará Ľubovňa a Ľubovnianskym osvetovým strediskom.


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 36 (29. september 2020)

bottom of page