top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Rabovaniu sa zatiaľ nepodarilo zabrániť


Obyvatelia sídliska Východ sa sťažujú na neporiadok v nových stojiskách. Napriek tomu, že sú uzatvorené a každý dostal od nich jeden kľúč, podľa niektorých nie je stojisko vždy zamknuté. Poniektorých asociálov to potom zvádza k tomu, aby priestor využili ako verejnú toaletu.


Šumy okolo neporiadku pri nových stojiskách sa nedávno dostali na pôdu mestského zastupiteľstva. To, že to býva pravidlom, nám potvrdili aj viacerí ľudia. „Je pravda, že tu občas býva neporiadok a chodia dnu asociáli. Zrejme to niekto nezamyká a potom to takto dopadne,“ posťažovala sa nám obyvateľka, ktorá nechcela byť menovaná.


Osadením stojísk chcela samospráva riešiť problém s rabovaním kontajnerov. Každý z dotknutých obyvateľov tak dostal kľúčik od uzamknutej konštrukcie. „Je len na zodpovednosti ľudí, či bude stojisko zamknuté. Mesto toto kontrolovať nebude, uzamykanie si musí komunita ustrážiť sama,“ vyjadril sa k problému na mestskom zastupiteľstve primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko. Do budúcnosti sa podľa neho uvažuje o drahšej alternatíve, ako sú magnetické čipy alebo karty.


O poriadok sa v ohradených objektoch stará spoločnosť EKOS. „Som spokojná, že môžeme zamykať, lebo predtým tam bol strašný neporiadok,“ povedala obyvateľka zo sídliska Východ. Aj pracovníci EKOS-u upozorňujú ľudí, aby nezabudli priestor uzamknúť.


Vandali poškodili bránu Obyvatelia sídliska postrehli, že do stojísk sa možno dostať aj cez otvor hore, a tak mali ďalšie obavy pred vyberaním košov. Problémom mohlo byť zrejme zlé ukotvenie brány, ktorú sme na sídlisku Východ aj my ľahko otvorili bez kľúča. „Zistená chyba bola spôsobená vandalizmom. Stojiská sú priebežne monitorované, vzniknutá škoda bola odstránená 23. septembra,“ uviedol Michal Žid z oddelenie výstavby, územného rozvoja a životného prostredia.


Osadenie stojísk na sídlisku Východ i Západ je okrem uvedených problémov hodnotené kladne. „Každý má od objektu kľúčik, takže si môže otvoriť, vysypať odpad a zamknúť, aby sa tam nedostali naši spoluobčania. Má to slúžiť na to, aby tam bol poriadok a má to teda zmysel,“ podelil sa o názor obyvateľ sídliska Západ.


Rozhodnutie či v meste pribudnú aj ďalšie stojiská je otázkou budúcnosti. „Chceme časom vyhodnotiť, či je to efektívne, alebo nie. Preto sme stojiská umiestnili na dvoch najfrekventovanejších zberných miestach,“ dodal Ľ. Tomko.


Prvé stojiská v meste sú pilotným projektom. V prípade, že sa osvedčia, v ďalších rokoch sa dobudujú aj ďalšie. Obidva objekty vyšli samosprávu na 9480 eur.


ms, rin


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 36 (29. september 2020)

bottom of page