top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

VIDEO Príbeh úteku z hradu Ľubovňa ožil v komixe

Updated: Aug 30, 2021

Na nádvorí hradu Ľubovňa bol začiatkom augusta uvedený do života tretí diel komiksu MÓRIC – ZUZANA. Príbeh sa odohráva v roku 1768, keď Móric Beňovský po úteku z Uhorska „zakotví“ v Spišskej Sobote. Za manželku si vezme Zuzanu, ktorá mu pomôže v jeho ceste za dobrodružstvom.


Máme nespočetne veľa osobností uhorskej histórie slovenského pôvodu, ktoré zanechali obrovskú stopu a treba si ich pripomínať. Jednou z nich je aj najslávnejší väzeň hradu Ľubovňa. Legendárnym útekom začala jeho avanturistická cesta po šírom svete.


KRÁTKY, ALE EPICKÝ ŽIVOT

„Móric bol ako prvý Európan v severnom Pacifiku v roku 1771, to sa píše v Jamesom Cookovi, ktorý tam bol o sedem rokov neskôr. Bol francúzskym generálom podobne ako Štefánik. Tiež osobným priateľom Benjamina Franklina. Mal takú autoritu na Madagaskare, kde prežil tri a pol roka, že si miestni králi povedali, že bude ich kráľ kráľom na severovýchodnej časti Madagaskaru. Dokonca predkladal Jozefovi II. plán riečnej cesty, aby malo Rakúsko-Uhorsko prístup k Jadranskému moru. Takisto chcel spraviť kanál Viedeň-Bratislava-Komárno-Rijeka,“ pripomenul Vladimír Dudlák, projektový manažér a riaditeľ Združenia Mórica Beňovského, len niektoré skvelé nápady dobrodruha, ktorý sa nedožil ani 40 rokov.



SPOPULARIZOVANIE MODERNOU FORMOU

Tretí diel veľkokomiksu je jedným z najväčších komiksových diel na Slovensku. Dokopy vznikne 400-stranové komiksové dielo, ktoré bude autenticky popisovať život Mórica Beňovského. „V sedemdesiatych rokoch, kedy komiksy začínali, boli brané ako taká braková literatúra. No teraz je na takýchto komiksoch o historických, reálnych postavách vidieť umeleckú váhu. Všetko sme dopodrobna študovali. Hľadali sme, ako by mohli vyzerať kulisy v čase, kedy sa príbeh odohrával. Snažili sme sa to urobiť čo najvernejšie. Každý ilustrátor má svoj rukopis, všetci sme do príbehu vniesli niečo osobité,“ povedal o tvorbe komiksu Ladislav Dlhý, jeden z tvorcov grafiky.

Cesta komiksov o Móricovi Beňovskom je na začiatku. Celkovo by malo vzniknúť štrnásť dielov.


foto: ZMB

Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 31 (25. august 2021).


bottom of page