top of page
  • Anna Lazorčáková

Prácu učiteľky vymenila za koníček. Tatiana Dragošeková otvorila dvere novej príležitosti

Updated: Mar 11, 2021

Pod šikovnými rukami Tatiany Dragošekovej vznikajú hotové zázraky! Košieľky, albumy, receptáre, diáre, leporelá, šperkovničky či kufríky sú výsledkom talentu a pracovitosti. O nádherné výrobky Staroľubovnianky sa zaujímajú ľudia nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Umelkyňa tak dokazuje, že tvorenie s láskou a zanietením dokáže prinášať výsledky.

"Existujú nespočetné možnosti a variácie toho, ako niečo vytvoriť a dať istému predmetu stále inú

podobu, tvar či farebnosť.


Ručná práca si vyžaduje aj v Tatianinom prípade veľa. Netreba zabúdať na trpezlivosť, vkus, precíznosť, ale tiež kreatívneho ducha. Samozrejme, ako sa hovorí, netreba ani zaspať na vavrínoch.


UMENIE JU SPREVÁDZA OD DETSTVA

Temperamentná a energická Staroľubovnianka miluje módu, farby a vkusné veci. Osobité čaro má pre ňu retro. Odmalička rada snívala i tvorila a stále rovnaká chuť tvoriť jej ostala aj ako dospelej. Aj keď vyštudovala učiteľstvo, po desiatich rokoch učenia ju vietor zavial inde a začala sa venovať svojmu koníčku z ktorého sa stalo povolanie.

„Handmade výrobe som sa dostala pred šiestimi rokmi, keď som čakala synčeka. Mala som už dosť profesie pedagóga a zistila som, že človek môže robiť to, čo ho baví a napĺňa,“ rozrozprávala sa Tatiana o začiatkoch. A tie neboli vôbec ľahké, veľa vecí sa musela naučiť, zdokonaliť techniku, vypracovať sa a ako ona sama tvrdí, stále nie je na konci, pretože vždy je čo vymýšľať a pracovať na sebe. Myšlienku tvorenia Táni vnukla jej známa, nechala sa prehovoriť a hneď v ten deň nakúpila tovar. „Urobila som asi sedem albumov ani jeden sa nepredal, a tak som pracovala ďalej.“ Samozrejme, v tvorení ju povzbudzovala aj rodina a to na rozbehnutie stačilo. A potom to vraj išlo samo.


PRACNÝ A ZDLHAVÝ KONÍČEK

Najprv vyrábala albumy z polotovarov, ktoré si zakúpila na internete. „Prvé albumy boli také rozpačité, až teraz vidím, aký veľký kus cesty som prešla. Teraz si už albumy viažem sama, samozrejme, aj za to vďačím zopár ľuďom, ktorí ma umeniu viazania či scrapbookingu priučili,“ priblížila nám svoj kariérny posun umelkyňa. Neskôr sa začala venovať výrobe detských košieľok. Zaujímavosťou je, že ich nevyšíva ani nemaľuje.

„Som grafický typ, takže kresba mi ide najlepšie. Na košieľky používam klasické mäkké farbičky. Najstaršie košieľky majú okolo dvadsať rokov, takže viem, že stále držia svoju farebnosť.“ Prvé dva roky pracovala doma. Boli to náročne roky, pri malom bábätku robila po nociach. Teraz má svoju dielňu mimo domu, kde trávi svoj pracovný čas. Ten podriaďuje svojím zákazníkom a objednávkam. „Síce pracujem viac ako v školstve, no istotne by som nemenila,“ prezradila živnostníčka. Čas strávený nad výtvorom záleží od zdobenia a precíznosti. Najdlhšie sa robia albumy, keďže sa viažu, schnú a až potom nasleduje zdobenie. Tatiana má rada, ak ju zákazníci chvália a sú s jej výrobkami spokojní. „Bez mojich zákazníkov by môj koníček, moja práca bola len snom a ja by som si tieto diela mohla tak akurát vystavovať doma. No a, samozrejme, nebola by som tam, kde som teraz,“ povedala Tatiana, ktorá je vďačná svojím obdivovateľom.



JEJ VÝTVORY SÚ ORIGINÁLNE

Za svoj talent ďakuje hlavne Pánu Bohu a zároveň ho prosí, aby mohla ľudí ďalej tešiť svojimi výtvormi. Tvorivosť podporuje aj u svojich detí, no nijako ich nenúti a necháva ich prirodzene sa rozbehnúť. „Dcérka má vo veľa veciach zručnosti po mne, ak môžem, tak ju jemne podstrčím, ale nesilím to. A synček je skôr na čísla, už teraz zrátava pod seba stovky a tisícky a to je predškolák,“ povedala nám hrdá mamička. Inšpiráciu čerpá z Pinterestu - rôzne kresby, torty, tetovania, nábytky, no určite nekopíruje tvorí si takpovediac svoj vlastný svet a s ním aj štýl. Z materiálov u nej prevláda papier a jeho akékoľvek prevedenia. Nemá obľúbenú farbu, podľa nej čokoľvek, čo ladí oku je v poriadku. Všetci, ktorí sa venujú ručnej práci – umeniu, vedia, že nápady, čas a energia nie sú vôbec zaplatené. „Nie je to pásová výroba. Rozhodne to nie je na nové auto alebo nový dom, ale uživiť sa s tým dá,“ prezradila mladá tvorkyňa, ktorá chce vo svojej práci pokračovať aj v budúcnosti. Svoju prácu prezentuje hlavne na sociálnej sieti, no ľudia sa o nej dozvedajú aj z pozitívnych ohlasov. Keďže funguje cez internet a formou objednávok, a keďže sa rodí stále veľa detičiek má, čo robiť aj v čase pandémie. Ľuďom so skrytým talentom, ktorí sa boja prezentovať svoje veci by verejne odkázala len jedno. „Nebojte sa niečoho nepoznaného lebo možno objavíte niečo, bez čoho ste nemohli doteraz žiť. Prajem veľa odvahy a hlavne verte si,“ uzavrela talentovaná žena.



Tatiana Dragošeková ručne vyrába

albumy na rôzne príležitosti (svadobné, detské, na krstiny, birmovky, maturitné, k výročiam, dovolenkové, rodinné, ...), receptáre, diáre a diáre pre nevesty, leporelá, svadobné knihy hostí, DVD obaly, skladacie svadobné pozdravy, fotorámčeky, baby boxy, šperkovničky, kufríky, krstné košieľky a sviečky


Anna Lazorčáková, foto: archív T. D.


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 8 (3. marec 2021)

bottom of page