top of page
  • Peter Rindoš

Prvé FOTO: Vakcína proti COVID-19 dorazila, začali s očkovaním zdravotníkov!

Na sviatok Troch kráľov použili prvé vakcíny proti covid-19 už aj v Starej Ľubovni. Očkovaciu látku, ako prvý prijal lekár z prvej línie, Josef Popelka.

Lekár z prvej línie - Josef Popelka bol zaočkovaný v Ľubovnianskej nemocnici ako prvý.


Po tom, ako očkovacie látky priviezli do Ľubovnianskej nemocnice, v zariadení začali aj s vakcináciou. „Máme sviatok Troch kráľov, v Ľubovnianskej nemocnici to vnímame symbolicky, ako darček. Ide zrejme o jediný spôsob, ako sa popasovať s pandémiou,“ povedal o prítomnosti očkovacích látok a ich následného využitia riaditeľ Peter Bizovský.

Riaditeľ Peter Bizovský.


Lekár: Jedno z najbezpečnejších očkovaní

V nemocnici postupne zaočkujú zdravotníkov i ďalší personál. Ako prvý prijal očkovaciu látku vedúci lekár urgentného príjmu, ktorý je od začiatku pandémie nasadený v prvej línii. „Je to je jedno z najbezpečnejších očkovaní, pokiaľ ide o vírusové ochorenia. V čase pandémie by mal byť zaočkovaný každý zdravotník,“ povedal nám Josef Popelka, ktorý potrebu očkovania vníma aj z iného uhla pohľadu. „Predstavte si, keď robíte niečo v záhradke a poraníte sa. Vtedy ihneď utekáte po injekciu proti tetanu. Keď vás zase uhryzie pes, necháte si pichnúť injekciu proti besnote. Tieto očkovacie látky majú pritom podstatne vyššie riziko nežiadúcich a závažnejších účinkov, ako táto vakcína proti koronavírusu.“

Už boli koncom uplynulého roka boli zaočkovaní pracovníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Starej Ľubovni. Tí prijali očkovacie látky na špecializovanom pracovisku v Košiciach.

Očkovanie v Ľubovnianskej nemocnici. foto: ĽMS


Viac o situácii z prostredia Ľubovnianskej nemocnice sa dočítate v budúcom vydaní Ľubovnianskych novín.

Vakcíny v chladničke musia spotrebovať do piatich dní. foto: ĽMS

Ľubovnianska nemocnica. foto: ĽMS

Personál nemocnice pred očkovaním. foto: ĽMS


Prostriedky na očkovanie prišli v špeciálnych baleniach. foto: ĽMS


Krátko pred očkovaním. foto: ĽMS


Vakcína, ktorá nás zachraňuje pred pandémiou. foto: ĽMS


Tzv. kovidové oddelenie v Ľubovnianskej nemocnici. foto: ĽMS



bottom of page