top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

PROFIL Z dielne mladej karikaturistky Lenky Regešovej vychádzajú vždy originálne skvosty

Na technickej univerzite v Košiciach študovala maľbu, medzi jej záľuby patrí joga, varenie či turistika. Nadaná Lenka Regešová z obce Hniezdne však zo všetkého najradšej tvorí. Jej zručnosti a talent ju predurčili k účasti na rôznych súťažiach v aranžovaní a grafike.


Všetko sa to začalo pamätníkmi, do ktorých si v školských laviciach spolužiaci navzájom zachytávali prežité spomienky a kreslili obrázky na pamiatku. „Vtedy ma kreslenie veľmi nadchlo a začala som sa mu intenzívnejšie venovať aj doma. Prekresľovala som nálepky Pokémona, ktorý bol v tej dobe veľkým trendom a taktiež obaly cédečiek, ktoré som objavila v sestrinej izbe,“ opisuje začiatok svojej umeleckej cesty Lenka, ktorú okrem kreslenia v živote poháňa najmä rodinná a sesterská láska.


Inšpiráciou život

Okrem rodičov, ktorí boli Lenke od útleho veku veľkou oporou, začala Lenkin talent v maliarskych začiatkoch rozvíjať pani učiteľka Andrea Matfiaková. Za jej pomoci vznikli prvé dielka v podobe umeleckých príspevkov do časopisov. „Kreslím už približne šesť až sedem rokov, od dvanástich rokov veľmi intenzívne a teda až dodnes, nakoľko denne kreslím minimálne tri hodiny, ak je to možné dokážem kresliť aj celý deň a každý deň,“ vyjadrila svoju lásku ku kresleniu mladá umelkyňa, ktorá sa realizuje od maľby na nábytok, gitary, motorky, helmy až po výzdobu a maľby na stenách. Olejomaľba, akryl, či precízna práca s pentelkou sú nástrojmi, pomocou ktorých Lenka zhmotňuje svoje pocity, prežitky, ale i spomienky. „Najviac zo všetkého ma inšpiruje život, všetko čím som si prešla, a v neposlednom rade aj moji kamaráti a priateľ,“ uzavrela tvorkyňa.


Karikatúra – vyhľadávaný trend

Mladá umelkyňa hovorí, že aktuálne najväčší záujem je o karikatúru, čiže o skreslené až prehnané zobrazenie osoby alebo javu. „Myslím, že zrejme preto, že ľudia si veľmi radi nechajú zachytiť nejaký pozitívny moment či situáciu, a veľmi radi sa smejú, a takáto podoba umenia im zaručene úsmev vyčaruje. Ja sa venujem karikatúre v klasickej forme, ide skôr o portrét s malým telom, ktorý sa dá akokoľvek dotvoriť, od úplného sci-fi až po napríklad svadobné motívy,“ ozrejmila Lenka, ktorá tvorí karikatúru ako kresbu ceruzkou, ale aj farebnú kresbu kvalitnými farbičkami či dokonca aj ako maľbu.



Vystavovanie

Väčšina Lenkiných priaznivcov jej výtvormi obdarováva svojich blízkych pri príležitosti rôznych sviatkov a jubileí, ale stretáva aj zákazníkov, ktorí chcú svojich blízkych či známych potešiť vyobrazeným momentom len tak, pre radosť. Nedá sa presne určiť za aký dlhý časový horizont tvorkyňa dokáže vykúzliť daný skvost, vždy je to individuálne. „Záleží aký mám deň, a ako sa cítim, podarilo sa mi nakresliť aj portrét formátu A4 za jednu hodinu, ale priznám sa, že som kreslila už aj obraz štyri roky,“ ozrejmila Lenka. Svoje diela už umelkyňa vystavovala vo svojej rodnej obci, ale ocenenia a veľkého obdivu sa im dostalo aj v Kaštieli v Moravanoch, či na kolektívnej výstave v Múzeu Vojtecha Lofflera - v Košiciach.


Jana Blašková, foto: archív L.R.

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 35 (21. september 2022)


bottom of page