top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

PROFIL Marcela Vajdová čaruje s vlnou postavičky pre deti

Nedávny piaty Ľubovniansky majáles sa niesol v znamení dobrého jedla a hudby. Na svoje si prišli i milovníci tradičných či modernejších remeselných výrobkov. Pri jednom z pristavených stánkov sme natrafili na Marcelu Vajdovú. Z jej predajného miesta vykukovali nádherné pestrofarebné postavičky z rozprávok.


Pani Marcela je samouk, už od detstva sa venuje ručným prácam. „Vždy som k nim mala blízko, je to niečo, do čoho odovzdávam kúsok seba a svojho času. Neskôr som pracovala ako krajčírka a popri práci som sa stále venovala viac a viac tvorbe háčkovaných a štrikovaných výrobkov,“ opisuje začiatky svojej tvorivej činnosti nadaná umelkyňa, ktorá už dnes prezentuje svoje výrobky na rôznych podujatiach, mestských jarmokoch či majálesoch.


Tvorí pre všetky vekové kategórie

Od zákazky k zákazke objavovala čaro háčkovania či štrikovania, až to prerástlo do takej miery, že sa z toho stala vášeň. Dnes vyrába prevažne hračky, súpravy pre deti, ale nezabúda ani na dospelých, ktorým učarovali kabelky či rôzne svetre z jej tvorivej dielne. „Nevyberám si presnú cieľovú skupinu, snažím sa vyhovieť každému a baví ma vyrábať veci pre akúkoľvek vekovú kategóriu,“ uviedla tvorivá umelkyňa.


Dbá aj na bezpečnosť detí

Pri tvorení svojich diel, ktoré sa stali pre Staroľubovnianku obrovským koníčkom, využíva najmä bavlnu a nežmolkovú vlnu rôznej značky. Na výplň hračiek používa antialergické duté vlákno, vďaka ktorému sa môžu hračky aj vyprať a pritom nezmenia svoj tvar. Veľmi poctivo dbá aj na bezpečnosť detí, a preto zdobia hračky bezpečnostné prvky a oči. Čas na výrobu hračky Marcela nevie presne definovať, pretože každá hračka je iná, či už veľkosťou alebo náročnosťou výroby, ale, „kebyže to mám nejako priblížiť, tak napríklad výroba rozprávkového macka mi zo začiatku trvala tri až štyri dni, no dnes ho dokážem už zhotoviť aj do dvoch dní.“


"Nie je nič krajšie, ako vidieť radosť detí z hračiek, ktoré im pripomínajú napríklad ich obľúbenú postavičku z rozprávky. To je pre mňa veľkým zadosťučinením."

Svoje vedomosti posúva ďalej

Záujem ľudí o nápaditú tvorbu Marcely Vajdovej je čoraz väčší a väčší, jej dielka je možné vidieť aj na sociálnych sieťach a reakcie ľudí sú veľmi pozitívne. „Často až nad moje očakávania a presne to ma poháňa vpred tvoriť vždy lepšie a lepšie výrobky, o čom značia aj odozvy zákazníkov, či už vo forme fotografií alebo pri opakovaných objednávkach,“ potešujúco dodala pani Marcela, ktorá rada svoje nadobudnuté vedomosti a skúsenosti na požiadanie posúva i ďalej. „Zapájam už aj svoju dcéru, ktorá už dokázala vytvoriť sama nejeden výrobok. Tiež podľa svojich nápadov vyrábam vlastné hračky, na ktoré následne vytváram návody a tie posúvam ľuďom, ktorí chcú svojím výtvorom potešiť buď seba, alebo iných,“ uzavrela šikovná autorka háčkovaných radostí pre malých i veľkých.


Jana Blašková, foto: archív M.V.

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 27,28 (13. júl 2022)






bottom of page