top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Pridajte ruku k dielu: Vybudujme prírodnú záhradu!

Updated: Aug 14, 2021

Šanca aktívne prispieť k dielu, ktoré bude slúžiť všetkým obyvateľom mesta, prichádza tento týždeň v priestoroch pri Základnej škole na Komenského ulici. Ten od utorka 10. augusta až do konca týždňa bude čakať na aktívnych obyvateľov mesta, ktorí sa chcú pod odborným vedením podieľať na výstavbe Komunitnej klimatickej záhrady.



V novovznikajúcej komunitnej záhrade sa 13. - 14. augusta od 15. do 22.00 h odohrá hlavná časť programu festivalu UM UM. „Máme obrovskú radosť, že na festival prijali pozvanie desiatky hostí z klimatického hnutia zo Slovenska a Českej republiky či z umenia, ako i členovia Environmentálnej subkomisie Konferencie biskupov Slovenska. Spoločne s ďalšími hosťami budú prednášať a my máme tú možnosť spoločne s nimi viesť dialóg a diskutovať,“ uviedla hlavná organizátorka Marika Smreková (na fotografii vpravo).

Pred ZŠ Komenského sa tento týždeň bude tvoriť spoločné dielo pre všetkých. Organizátori veria, že sa pridá veľa nadšencov.


PRE VŠETKÝCH

Vďaka workshopom a spoluúčasti všetkých aktívnych obyvateľov tak vznikne verejná Komunitná klimatická záhrada s oddychovými prvkami z prírodného staviteľstva, ktorá zostane darom pre všetkých obyvateľov mesta Stará Ľubovňa, predovšetkým pre deti ZŠ na Komenského ul. a okolitých škôl a škôlok, ďalej vzniknú i dve divadelné predstavenia pre festival UM UM 2021 a dve ekologicky ladené kampane.

Jubilejný 10. ročník festivalu UM UM tentoraz pracuje s témou Súčasnosť klimatickej krízy a v rámci projektu Uzol kultúry - Stará Ľubovňa - Mesto kultúry 2021 prichystali organizátori od 10. do 15. augusta 10 workshopov s odborníkmi. „Tri sú aj pre deti, bude to tvorba vtáčích búdok, bábok a ateliér kresby i keramiky," doplnila M. Smreková.


Ak vás teda láka zistiť a vyskúšať si, ako sa stavia a udržiava prírodná záhrada alebo dažďový záhon, chcete sa zoznámiť s princípmi prírodného staviteľstva v praxi alebo objaviť nástroje, ako zapojiť ľudí pre spoločenskú zmenu – máte šancu. Môžete aj podiskutovať na tému najlepšieho možného scenára budúcnosti alebo sa stať súčasťou divadelných dielní a zaoberať sa príbehmi ľudí, ktorých už priamo či nepriamo zasiahla klimatická zmena. Viac na www.umumfestival.com.


foto: archív M.S.

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č.29 (11. august 2021)


bottom of page