top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Pri Družbe zdvihlo mesto varovný prst


Najprv sa o problémoch iba šuškalo, teraz sa o nich hovorí už aj nahlas! Pri rekonštrukcii obchodného domu Družba v Starej Ľubovni sa objavujú vážne pochybnosti. Tie súvisia so stavebnými prácami a nespokojnosťou obyvateľov, ku ktorým sa pridávajú aj predstavitelia samosprávy. Viacerým sa nepáči zabezpečenie pri stavenisku, ani časový priebeh opráv. Družba má byť dokončená a odovzdaná už v novembri, teda o dva mesiace.


Vedenie mesta už viackrát zopakovalo, že oprava Družby je v súčasnosti prioritou číslo jeden. Z vlastných prostriedkov na ňu poslanci vyčlenili vyše 1,1 milióna eur. Ide vôbec o jednu z doteraz najvyšších jednorazových investícií v meste.


Pozadie firmy vyvoláva pochybnosti Odovzdanie stavby zhotoviteľovi Družby prebehlo protokolárne v novembri 2019. Víťaz verejnej súťaže, bratislavská spoločnosť Euro-Štukonz sa vtedy zaviazala, že dielo dokončí do 12 mesiacov. „Táto finančne náročná investícia je nevyhnutným krokom, ktorý pozitívne ovplyvní kvalitu občianskej vybavenosti a podnikateľských aktivít v meste Stará Ľubovňa,“ uviedlo v tom čase vedenie mesta. Firmu Euro-Štukonz v minulosti spomínali rôzne médiá, nebola to pritom žiadna sláva. S jej činnosťou je spojené meno Miloša Stopka, jedného zo súčasných členov dozornej rady. Osoba s rovnakým menom je zároveň štatutárom a predsedom predstavenstva spoločnosti Eubirac. Jej názov je v éteri iba od decembra minulého roka, pôvodne sa volala Euro-Building. Práve s Euro-Buildingom v minulosti polícia riešila niekoľko podaní po celom Slovensku. Stavebníci sa sťažovali na nezaplatené faktúry. Firma vošla do povedomia aj vďaka súdnym sporom, ktoré viedla s viacerými médiami. Ako uvádzal spravodajský portál aktuality.sk, spoločnosť Euro-Building získavala zákazky z eurofondov, darilo sa jej aj pri súťažiach ministerstiev, miest, aj obcí. Podľa našich informácií, nezaplatené faktúry v rámci subdodávateľských prác rezonujú aj v prípade opravy Družby. Viacerí robotníci preto zo stavby v Starej Ľubovni odišli.


Kritika zo strany poslancov Z vyše miliónovej zákazky zaplatilo mesto Euro-Štukonzu doteraz 380-tisíc eur. V týchto dňoch, keď do odovzdania stavby chýbajú iba dva mesiace, vyjadrila samospráva nespokojnosť. „Máme určité výhrady ku kvalite prác. Inak si predstavujeme aj kapacitu pracovnej sily, ktorá by mohla byť vyššia. Nechceme sa dostať do stavu, aby sme niekedy v decembru ťahali omietky,“ povedal pred poslancami primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko. K situácii pri stavenisku majú výhrady aj obyvatelia najväčšieho sídliska. Prekáža im nekomfortný a nebezpečný prístup do prevádzok. Najmä starší ľudia, ale aj deti sa na niektorých miestach potkýnajú a cítia sa nebezpečne. „Sama som videla, ako sa jedna staršia pani potkla, len som ju zadržala. Aj predavačky mi hovorili, že sa to deje na dennom poriadku,“ pripomenula Soňa Gaborčáková, mestská poslankyňa. Kritikou nešetrili ani ďalší poslanci. „Vidíme, že tá spoločnosť nerobí tak, ako sme si predstavovali,“ poznamenal Michal Šipoš.

Primátor: Do konca mesiaca chceme mať jasno! Nie tak dávno zaznamenali v budove Družby viacero problémov. Súviseli s intenzívnymi dažďami, kedy voda vytopila viacero prevádzok. Situácia sa mala opakovať dokonca viackrát. Voda sa liala do predajne odevov, ale i do knižnice. „Keď bola prietrž mračien, v knižnici utekali pracovníčky v noci, aby im nevytopilo knižný materiál. Tak tam tiekla voda,“ krútila hlavou poslankyňa mesta Klaudia Satkeová. Ako poznamenal jej kolega Michal Petrilák, niektorým prevádzkarom, aj v súvislosti s pomalým postupom prác už dochádza trpezlivosť. „Majú straty na príjme,“ poznamenal. Podľa primátora mesta, škody dotknutých prevádzkovateľov, vrátane krajskej Ľubovnianskej knižnice už boli vyčíslené. Pre viacnásobné vytápanie vodou zároveň hovorí o nedbanlivosti zo strany zhotoviteľa. S jeho zástupcom už niekoľkokrát hovoril. „Čo sa týka odškodnenia nájomníkov, to budeme riešiť komplexne, po dokončení rekonštrukcie. Teraz dávame priestor intenzívnej komunikácii so zhotoviteľom a chceme nájsť zhodu. Naposledy bola debata emotívna, mal som pocit, že zhotoviteľ porozumel vysvetleniu,“ podotkol Ľuboš Tomko. Ten na minulom rokovaní zastupiteľstva zároveň potvrdil, že ambíciou mesta nie je púšťať sa do právnych sporov. „Myslím, že celá vec sa do konca mesiaca veľmi jasne vykryštalizuje,“ skonštatoval primátor. Aký bude ďalší vývoj okolo prestavby Družby budeme sledovať aj naďalej.


Zatiaľ bez stanoviska firmy Vo veci rekonštrukcie Družby sme požiadali dodávateľskú firmu Euro-Štukonz o stanovisko. Okrem iného sme sa pýtali na faktúry, ktoré mesto firme odmietlo preplatiť, keďže nebolo spokojné s kvalitou. Rovnako sme sa pýtali, prečo niektorí subdodávatelia z Družby nemajú dodnes uhradené faktúry. Tiež sme chceli vedieť, či spoločnosť stihne dokončiť stavbu v termíne. Spoločnosť sme kontaktovali najprv mailom, potom aj telefonicky. Do uzávierky firma stanovisko neposlala, pracovník na recepcii však sľúbil, že sa ho neskôr určite dočkáme. Prípadné odpovede vám priblížime v ďalšom z našich vydaní.





Peter Rindoš, foto: ĽMS


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 34 (16. september 2020)

bottom of page