top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

VIDEO Pred 30 rokmi nastúpili do služby prví traja mestskí policajti

Updated: Apr 14, 2021

Stará Ľubovňa patrila v porevolučných rokoch k prvým 12-tim mestám na Slovensku, ktoré znovuobnovili mestskú políciu. 1. marca 1991 nastúpili do služby prví traja mestskí policajti, a to v civilnom oblečení, len s páskou na rukáve označujúcou verejného činiteľa, bez akejkoľvek výzbroje. Aj keď sa odvtedy veľmi veľa zmenilo, zaujímavé je, že títo prví príslušníci mestskej polície zostali verní profesii do dnešných dní.



Ocenení mestskí policajti, zľava: O. Ščigulinský, F. Fečko a Š. Smrek.

„Dal som si žiadosť na mestský úrad, na miesto vodiča osobného auta. Zavolali si ma, že šoféra nepotrebujú, ale keď mám záujem, zháňajú mestských policajtov. Tak som sa dal na mestskú políciu,“ vrátil sa o tri dekády rokov dozadu dnes náčelník mestskej polície Oskár Ščigulinský, ktorého spolu s kolegami Františkom Fečkom a Štefanom Smrekom, ocenil primátor mesta Ľuboš Tomko 31. marca pamätným listom.


článok pokračuje pod reklamou



VYBAVENIE SI „PAŠOVALI“ Z POĽSKA

Znovuobnoviť štatút mestskej polície po 40-tich rokoch, a teda po dobe, keď počas komunizmu bezpečnostné zložky podliehali výlučne inštitúciám verejnej správy, nebolo jednoduché. „Nastúpili sme ako mladí 30-roční, s nadšením a veľkým odhodlaním, ale bolo to ťažké. Nemali sme miestnosť, po materiálnej stránke nič, všetko sme museli zháňať,“ pripomenul jeden z prvých mestských policajtov Štefan Smrek. Dnes už úsmevne pôsobí „premlčaný“ fakt, že keďže v tom čase sa u nás vôbec nedali na trhu zohnať putá, slzný plyn či pendrek, tak si mestskí policajti museli tieto veci zadovážiť v susednom Poľsku a podobne, ako vtedy každý hodnotnejší nákup - prepašovať cez hranice.


ZRANENÉHO NALOŽILI DO KUFRA

„Zážitky sú dobré i zlé a, samozrejme, tiež aj úsmevné,“ spomínal ďalší z trojice ocenených František Fečko, ktorého dodnes pobaví, keď občania prídu za mestskou políciou s hláškou, že u normálnych policajtov už boli, a teraz idú za nimi. Neurazia sa, lebo chápu, že občas ľudia takto špecifikujú štátnu a mestskú políciu. „V mysli mi utkvel prípad, keď na terajšej Obchodnej ulici pri roztržke jeden muž ťažko zranil druhého, niekoľkokrát ho bodol do brucha. Museli sme ho čím skôr odviesť do nemocnice, aby sme ho zachránili,“ spomenul si F. Fečko na prípad, ktorý by sa dnes isto riešil ináč, napríklad zavolaním záchranky. Vtedy, keďže mali iba obmedzené možnosti a favoritku bez zadnej sedačky, naložili zraneného do kufra a...


Našťastie, všetko dobre dopadlo. „História za ostatných 30 rokov nám potvrdila nevyhnutnosť a potrebu mestskej polície, lebo život prináša rôzne udalosti, živelné pohromy a bezpečnosť je jedna z priorít a povinností, ktoré mesto má,“ podotkol primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko a naznačil aj ďalšie možné technické vybavenie dnes 8-člennej mestskej polície, a to novým vozidlom.


Viac o histórii mestskej polície a jej súčasných aktivitách sa dozviete o týždeň.


foto: V. Zima


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 13 (7. apríl 2021)



bottom of page