top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Postavili preliezačku pre dospelých

V priestore na Okružnej ul. pri tzv. Večierke vznikol netradičný architektonický objekt na (ne)sedenie. Navrhli ho študenti z rôznych slovenských a českých architektonických škôl. Mladí tvorcovia sa inšpirovali stavebnicou Seva.

Dvojtýždňová letná škola sa na Slovenku konala už deviatykrát. „V spolupráci s tvorivým zoskupením Woven a mestom Stará Ľubovňa sa nám podarilo zorganizovať workshop určený najmä pre študentov architektúry, počas ktorého sa vytvoril malý drevený objekt,“ povedala Simona Rojeková, lokálny partner projektu s názvom [1:1] WORKSHOP, čo znamená v mierke jedna k jednej. Na východe sa realizoval po prvý raz.


RELAX V DUCHU NESEDENIA

Tento rok si vybrali tému nesedenia. Zaoberali sa všetkými možnými polohami tela, ako nesedieť vo verejnom priestore. „Sedenie nie je veľmi vlastné stavbe nášho tela, je skôr stereotypné. Preto sme sa zaoberali inými polohami tela. Vo verejnom priestore je väčšinou všetko uhladené, vieme, ako sa tam máme správať. Tento objekt mal prispieť k nabúraniu týchto šablónovitostí a ukázať, ako vieme miesto využiť inak, ako sme zvyknutí alebo ako nám kážu písané, alebo nepísané pravidlá,“ vysvetlila Danica Pišteková, lektorka z OZ Woven. Abstraktná skladačka sa skladá zo siedmich osemstenov. V moduloch sa môže aj ležať či preliezať.


INŠPIROVANÝ STAVEBNICOU

Počas prvého týždňa vytvárali dizajn, z návrhov nakoniec vybrali jeden koncept. „Potom sme zhotovovali projektovú dokumentáciu a podľa toho už začala prebiehať stavba. Boli sme spoločne na nákupe v železiarstve, kde sme vyberali rôzne detaily na pospájanie prvkov. V podstate sme chceli objaviť nejaké nové formy používania a nápad bol inšpirovaný stavebnicou Seva,“ v skratke opísala dvojtýždňovú prácu Barbora Kuciaková, krajinná architektka zo Serede.

Napriek mnohým pozitívnym ohlasom zazneli od ľudí aj také, ktorým koncept nesedenia veľmi neulahodil. Niektorí obyvatelia blízkej bytovej časti sa rozhorčovali nad kvalitou dreva a boli aj takí, ktorí by namiesto novinky prijali v lokalite skôr klasické lavičky.


foto: autorka, OZ Woven

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 32 (2. september 2021)

bottom of page