top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

VIDEO Otvorenie cesty pribrzdila aj nespokojnosť miestnych

Updated: Oct 22, 2021

Sprejazdnenie úplne novej cestnej spojky Okružnej a Levočskej ulice sa posunulo. 830-metrová komunikácia na Vansovej ulici, ktorá teraz prepojí najväčšie sídlisko Západ s cestou 3. triedy, mala byť otvorená koncom augusta, resp. začiatkom septembra.


S výstavbou, na ktorú prispela ešte minulá vláda 600-tisíc eur a ďalších 160-tisíc eur priložilo mesto v rámci rozvojového programu mesta, sa spustila vlani v realizácii košickej firmy. Už v decembri minulého roka sa hovorilo o jej ukončení, studené počasie oddialilo práce. Tentoraz bránia sprejazdneniu novej komunikácie, kde sa doteraz preinvestovalo 730-tisíc eur, iné okolnosti.

Vansovej ulica je už zrealizovaná, vrátane prislúchajúcich stavebných objektov (dažďová a splašková kanalizácia, rozšírenie vodovodu, siete a plynovodu i prekládka rozvodov).


Trestné stíhanie bolo zastavené

„Otvorenie cesty je odložené z dôvodu odvolania sa obyvateľov Vansovej ulice proti kolaudačnému rozhodnutiu komunikácie. Trestné oznámenie na štatutára mesta bolo podané počas realizácie stavby od obyvateľa Vansovej ulice z dôvodu sporného technického riešenia, ktoré nebolo predmetom projektovej dokumentácie,“ informovala Anna Hrebíková, vedúca oddelenia výstavby mestského úradu. Ako vysvetlila, následne po vzájomnej dohode s technickým riešením bolo trestné stíhanie zastavené zo strany podávateľa.


Cestu zaplavuje blato z polí

Radnica eviduje aj nespokojnosť miestnych so zaplavovaním ulice, hlavne v daždivom období. „Pri väčšom lejaku je nová cesta plná blata z okolitých polí,“ reagoval nespokojný občan.

Ako sme sa dozvedeli, radnica viackrát rokovala so zástupcom užívateľa okolitých poľnohospodárskych plodín, zaslala mu výzvu na nápravu zabezpečenia proti erózii okolitej úrodnej pôdy.

Obavy miestnych smerujú aj k veľkému počtu nákladných áut, ktoré by mali premávať cez lokalitu. Samospráva však neuvažuje spustiť kamiónovú dopravu cez Vansovú ulicu, pre túto dopravu slúži nedávno zrealizovaný juhovýchodný obchvat.

Nateraz tak nie je známy presný termín otvorenia novej komunikácie, môže sa tak stať až po nadobudnutí právoplatnosti kolaudačného rozhodnutia. Predpokladá sa ale, že by to mohlo byť v najbližších týždňoch.


foto: ĽMS

Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 38 (13. október 2021)

bottom of page