top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Otec Kamil Dráb chce zmeniť schátrané budovy

Updated: Jul 23, 2020


Mestská budova na Námestí sv. Mikuláša v Starej Ľubovni s popisným číslom 6, kde naposledy sídlila obchodná akadémia, a ktorú sa Mestu nepodarilo predať v 6-tich verejných obchodných súťažiach, sa dočkala záujmu. Interes o ňu prejavilo Občianske združenie (OZ) Centro Arte zastúpené Kamilom Drábom (na fotografii), ktorý v Starej Ľubovni pôsobil v minulosti ako grécko-katolícky kňaz.

Drab 1

Na nekomerčné účely

Ten predniesol na ostatnom zasadnutí MsZ zámer s budovou, ktorá by sa mala zmeniť na kultúrno-umeleckú inštitúciu, ktorá by bola zameraná na tvorbu mozaík, vitráží i fresiek a záujmovo-umeleckú činnosť v danej oblasti, predovšetkým pre mladých ľudí z regiónu. Išlo by o jedinú inštitúciu svojho druhu na Slovensku a v Strednej Európe. „Kladiem si otázku, čím môžem byť osožný Starej Ľubovni a toto sa mi vidí ako dobrý zámer,“ podotkol kňaz, ktorý v Starej Ľubovni pôsobil vyše 9 rokov, v roku 2005 odišiel na dva roky na štúdium do Ríma a odvtedy sa angažuje v oblasti sakrálneho umenia. Aktuálne pôsobí v Stropkove, kde založil ateliér a ako poznamenal, práce má na päť rokov dopredu. Napriek tomu plánuje v Starej Ľubovni obnoviť nielen 6-tku, kde by podľa jeho zámerov mohol vzniknúť v spolupráci so súkromnou umeleckou školou aj napríklad tanečný parket na výučbu baletu či átrium prepojené s umeleckými dielňami a ubytovaním v podkroví, ale aj vedľa stojacu budovu číslo 5. Tú žiadal do prenájmu a prisľúbil jej postupnú obnovu. „Čím viac pôsobím v oblasti umenia, tým viac si uvedomujem, ako táto nádherná budova chátra,“ poznamenal k bývalému archívu o. K. Dráb, ktorý plánuje v tzv. mestskom paláci vybudovať aj reprezentatívny priestor, ktorý by slúžil na mestské spoločenské aktivity. Všetky jeho plány by mali byť nekomerčné a vniesť by podľa neho mali život na námestie.

DSC_0011

Budova č.6 dnes…

OA_visual_1

…a po realizácii projektu


Zámer sa poslancom páčil Poslancom sa, logicky, vízie s dvomi mestskými budovami, ktoré chátrajú a potrebujú obrovské investície, iba pozdávali. Zaujímali sa o OZ Centro Arte i spôsob financovania zámerov. Predpokladá sa, že 6-tka by mohla zmeniť svoju vizáž (podľa vizualizácie) približne do dvoch rokov, financovať by OZ malo stavbu z vlastných zdrojov, fondových peňazí i cez kontakty so zahraničnými partnermi. Zárukou dôveryhodnosti zámeru je podľa vedenia mesta samotná osoba kňaza K. Drába, ktorý získal za svoje aktivity v minulosti aj Cenu mesta. „Priznám sa, že k tomuto mestu a ľuďom mám osobitý vzťah,“ pripomenul kňaz i to, že podobný zámer plánovalo OZ spustiť v iných mestách. Voľba padla napokon na Starú Ľubovňu. Napokon poslanci súhlasili s predajom budovy číslo šesť OZ Centro Arte za jedno euro a priľahlých pozemkov za 44 530,37 eur. Vedľajšiu budovu č. 5 by OZ malo dostať do 40-ročného prenájmu za jedno euro. Text (hm), foto (hm, mv, vizualizácia OZ Centro Arte)


bottom of page