top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Nová knižnica v škole Za vodou

Dôkazom toho, že aj v oklieštených podmienkach momentálnej situácie dokáže vyrásť niečo pre potešenie duše a mysle, je nepochybne i novozriadená knižnica v škole Za vodou. Natešené pohľady nedočkavých čitateľov pri slávnostnom uvedení 15. februára hovorili samé za seba a len čo sa malí návštevníci oboznámili s poriadkom, vplávali medzi riadky plné fantázie.


Nová bibliotéka situovaná v miestach chodby vznikla z projektu ministerstva školstva vedy, výskumu a športu. Novinkou je moderný knižný fond, plávajúca podlaha či koberec. Knižnica chce byť pre žiakov nielen prameňom čitateľskej gramotnosti, ale taktiež útočiskom v rámci ich voľného času. Ponúka možnosť príjemného strávenia triednických hodín, realizácie poobedňajších výchovných programov ŠKD a slúži aj ako oddychová zóna pre dobrodružstvá v ríši slov. Pocit z čítania prehlbuje pohodlie sedacích vakov a výhľad cez presklenú stenu upierajúci sa na prírodnú scenériou zeleného areálu školy v súlade s riekou Jakubianka.

Ako nám prezradila miestna pedagogička Ivana Vresilovičová, knihy nie sú pod zámkom, práve naopak, sú voľne dostupné v otvorenom priestore, nakoľko škola stavila na dôveru a teóriu, že prostredie vychováva. Rovnako dodáva, že na pôde rozbiehajúcej sa knižnice plánujú množstvo aktivít: „Prvé z podujatí nesie názov Celý týždeň s knihou a bude sa odohrávať v mesiaci marec, keďže to je mesiac kníh. Obsahovou náplňou akcie je deň ľudovej rozprávky, čítanie formou rolí či príjemné zavŕšenie týždňa pri počúvaní príbehu so šálkou bylinkového čaju. Ďalej taktiež chystáme besedu o lese, Veľkonočné čítanie, Čítanie prvákom či Letné dni s knihou.“ Vyhliadky originálneho a tematického využitia malého čitateľského sveta siahajú až k podujatiu pri príležitosti MDD. Ide o týždeň detskej literatúry, ktorý bude ukončený čítaním pod nebom spojeným s piknikom v školskej záhrade. Predstavy fungovania v čerstvom úvode septembra sú tiež známe: „Po letných prázdninách by sme radi zorganizovali muzikoterapiu i aktivity ako Čítame najmenším, Rozprávková zima, Adventné čítanie a Vianočná ilustrácia. Veríme, že pobyt v otvorenej knižnici prinesie našim žiakom nielen edukatívny rozmer, ale najmä v tomto neľahkom období, aj vytúžené spestrenie.“

Alexandra Chamillová


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 7 (24. február 2021)

bottom of page