top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Novorodenec môže ostať s matkou, aj keď je pozitívna

Updated: Nov 18, 2020

Staroľubovnianska pôrodnica má za sebou pôrod mamičky, ktorá bola pozitívne testovaná na COVID-19. Pôrod prebehol na gynekologicko-pôrodníckom oddelení v Ľubovnianskej nemocnici bez komplikácií.



Mnohé budúce mamičky majú pred pôrodom strach, ako zvládnu priviesť na svet nový život. Dôvody na obavy sú momentálne o to väčšie, že sa musia chrániť pred nákazou COVID-19. Situáciu na oddelení však majú pod kontrolou aj v prípade nakazenej mamičky. „Odviedli sme už pôrod u pozitívnej rodičky. Pôrod aj popôrodné obdobie prebehli bez komplikácií, mamička aj dieťa boli prepustení v poriadku,“ povedal primár oddelenia Štefan Kožuškanič.


PÔROD V ODDELENEJ ČASTI

V prípade pozitívnej rodičky je pôrod vedený na samostatnej pôrodnej sále mimo gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia a personál používa predpísané ochranné prostriedky. „Rodička je po pôrode monitorovaná na samostatnom covid oddelení, kde je zabezpečená plná lekárska a ošetrovateľská starostlivosť o rodičku a jej dieťa,“ uviedol Š. Kožuškanič. Dieťa po pôrode ostáva spolu s matkou. „Jediný dôvod, kedy by došlo k odlúčeniu novorodenca od matky, je závažná zmena zdravotného stavu mamičky alebo dieťaťa,“ doplnil primár.


OTESTUJÚ ICH NA PRÍJME

Rodičky pred pôrodom nemusia mať urobené testy na ochorenie COVID-19. „Avšak každému pacientovi, prijatému na ktorékoľvek oddelenie Ľubovnianskej nemocnice, takže aj rodičke pred pôrodom, realizujeme v rámci príjmu ster z nosohltanu - ide o antigénový test,“ vysvetlil Š. Kožučkanič.

V nemocnici stále platí prísny zákaz návštev. Prítomnosť blízkej osoby pri pôrode bola, vzhľadom na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu v okrese, pozastavená už 25. septembra a platí až do odvolania.


Článok bol publikovaný v ľubovnianskych novinách č. 41 (3. november 2020)

foto: ĽMS


bottom of page