top of page
  • Anna Lazorčáková

VIDEO Netradičný Mikuláš v Starej Ľubovni

Updated: Dec 11, 2020

Na radosti detí z Mikuláša a mestských tradíciách, keď zároveň aj patrón mesta, symbolicky rozžiaruje vianočnú výzdobu, neubrala nič ani pandemická doba.

Príchod symbolov štedrosti, dobra i zla bol iba iný, o to viac zaujímavý a výnimočný.


Všetko to odštartovalo Ľubovnianskym prekvapením, ktoré bolo vysielané online prenosom cez facebookovú stránku mesta. Mikuláš magicky rozsvietil z balkónu budovy úradu práce hrad, ktorý môžu obyvatelia mesta vidieť opäť žiariť po niekoľkých mesiacoch aj v tme. Následne prechádzal spolu so svojím sprievodom cez vianočne vyzdobenú mestskú pasáž. Program pokračoval na Námestí sv. Mikuláša, kde ho už netrpezlivo čakali deti. Tie mu asistovali s rozsvietením vianočného stromčeka. Rozsvietený Mikulášom bol aj stromček pri Kostole sv. Mikuláša, a to na Námestí sv. Mikuláša.

Vítanie Mikuláša však bolo iné ako po iné roky. „Nemohli sme ho privítať na pódiu, deti mu nespievali, nerecitovali ani netancovali. Neorganizovali sme ani mikulášsky beh ulicami mesta, ktorý robíme pre rodičov s deťmi,“ poukázala na rozdiely riaditeľka Centra voľného času Marta Hanečáková za spoluorganizátora obľúbeného mestského podujatia.

O to viac bola ale pútavá okružná jazda Mikuláša so sprievodom v koči. Krátko po 16. h takto v konskom záprahu pozdravil Starú Ľubovňu, hlavne deti. Tie ho kvôli opatreniam vítali len zamávaním z chodníkov, svetielkami z okien a balkónov či zvončekmi. „Boli veľmi dobré, som rád, že som tu mohol opäť po roku prísť a rozdať im sladkosti," prezradil nám Mikuláš.


DETSKÉ TÚŽBY

A tradícia sviatku sv. Mikuláša mala dozvuky aj v domácnostiach. „Chcel by som dostať sladkosti - cukríky, lízatko a čokoládu,“ povedal nám o svojom sne malý Leo, ktorý z obruby fontány v parku sledoval „ozajstného“ Mikuláša. Aj Timon očakával sladkosti, vraj počúval celý rok. Tamarkini rodičia nám potvrdili, že tohto roku bola dobrá. „Chcela by som dostať bábiku,“ našepla „Mikulášovi“ Tamarka.

Všetci si tak akciu, ktorá vniesla do sŕdc vianočné čaro vychutnali. A to s vierou, že každý si vo svojej čižmičke nájde nejakú maličkosť a s Mikulášom sa budeme môcť stretnúť aj na ďalší rok, a to bez obmedzení.


al, foto: FB MsÚ, al


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 46 (8. december 2020)



bottom of page